Култура
Семейство Яневи предава традициите на фолклора на младите
TразмерT

Дона МИТЕВА

От един месец Бойчо Янев официално вече е пенсионер, но това не му пречи с младежки дух и ентусиазъм да продължава да ръководи  Фолклорен танцов ансамбъл „Лазур“. Над 40 години той е на будителското място като хореограф и стотици млади хора са преминали през школата му. Пред възторжено светналите погледи на начинаещи и напреднали танцьори той неведнъж е разкривал тайните на българщината, вплетени в красивите ритми на хората от различните фолклорни области. По неговия път върви и дъщеря му Рени Янева, която стои начело на Фолклорен клуб „Лазур“ и също преподава българското.

За будителството и мисията в живота, един от доайените на танцовото изкуство в Бургас казва: „Човек трябва да бъде много пестелив и внимателен в приказките си, когато говори за будителите. Не трябва да се злоупотребява с паметта на възрожденците и онези, които до ден-днешен са застъпници на родното.

От съвременна гледна точка, да – ние си знаем, че и нашата мисия е да водим младото поколение в правилното русло на българския фолклор и да разкриваме богатството и красотата на този фолклор пред тях и всички останали и да възпитаваме към патриотизъм. Да стоят младите хора по-близко до корените“.

Хореографът не пропусна в противовес на онова, което прави и възпитава, да коментира и отминалия Хелоуин -  празник, който по думите му, е изкуствено и подражателски привнесен у нас. „Това е нещо чуждо за нас, защото ние си имаме достатъчно обичаи, обреди и традиции, които са истински – български и са свързани с маскиране и танци. Въпреки че и с тях започна да се злоупотребява. Този кукерски фестивал, който се проведе преди няколко седмици в Бургас за мен бе малко измислен, по никое време“, категоричен е Янев. Той припомни, че в Бургаски регион има автентични кукери, които танцуват напролет. „Един обряд си има време, когато се извършва. Кукерите например са свързани със слънцестоенето и не бива да се правят такива игри по всяко време, както организаторите например решават – удобно им е октомври. Така е и с нестинарството -  нестинари няма през зимата“.

Традициите крият философията, корените и народопсихологията и трябва да се пренасят във времето. Един от начините това да се случва е чрез българските народни танци. Това е и задачата на баща и дъщеря Яневи – да възпитават младите в неподправените обичаи, традиции.  „Ние сме този мост, който кара младите да не забравят българското. С всеки един танц, дори във всеки един хват или ритъм има скрит смисъл, който се опитваме да обясним и предадем на поколенията“, разпалено обяснява Бойчо Янев.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Моноспектакъл дава гласност за домашното насилие
Близо един милион зрители са гледали коледния концерт на Стефан Диомов
Родната къща на Адриана Будевска чака реставрация
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.