Култура
Семейство Яневи предава традициите на фолклора на младите
TразмерT

Дона МИТЕВА

От един месец Бойчо Янев официално вече е пенсионер, но това не му пречи с младежки дух и ентусиазъм да продължава да ръководи  Фолклорен танцов ансамбъл „Лазур“. Над 40 години той е на будителското място като хореограф и стотици млади хора са преминали през школата му. Пред възторжено светналите погледи на начинаещи и напреднали танцьори той неведнъж е разкривал тайните на българщината, вплетени в красивите ритми на хората от различните фолклорни области. По неговия път върви и дъщеря му Рени Янева, която стои начело на Фолклорен клуб „Лазур“ и също преподава българското.

За будителството и мисията в живота, един от доайените на танцовото изкуство в Бургас казва: „Човек трябва да бъде много пестелив и внимателен в приказките си, когато говори за будителите. Не трябва да се злоупотребява с паметта на възрожденците и онези, които до ден-днешен са застъпници на родното.

От съвременна гледна точка, да – ние си знаем, че и нашата мисия е да водим младото поколение в правилното русло на българския фолклор и да разкриваме богатството и красотата на този фолклор пред тях и всички останали и да възпитаваме към патриотизъм. Да стоят младите хора по-близко до корените“.

Хореографът не пропусна в противовес на онова, което прави и възпитава, да коментира и отминалия Хелоуин -  празник, който по думите му, е изкуствено и подражателски привнесен у нас. „Това е нещо чуждо за нас, защото ние си имаме достатъчно обичаи, обреди и традиции, които са истински – български и са свързани с маскиране и танци. Въпреки че и с тях започна да се злоупотребява. Този кукерски фестивал, който се проведе преди няколко седмици в Бургас за мен бе малко измислен, по никое време“, категоричен е Янев. Той припомни, че в Бургаски регион има автентични кукери, които танцуват напролет. „Един обряд си има време, когато се извършва. Кукерите например са свързани със слънцестоенето и не бива да се правят такива игри по всяко време, както организаторите например решават – удобно им е октомври. Така е и с нестинарството -  нестинари няма през зимата“.

Традициите крият философията, корените и народопсихологията и трябва да се пренасят във времето. Един от начините това да се случва е чрез българските народни танци. Това е и задачата на баща и дъщеря Яневи – да възпитават младите в неподправените обичаи, традиции.  „Ние сме този мост, който кара младите да не забравят българското. С всеки един танц, дори във всеки един хват или ритъм има скрит смисъл, който се опитваме да обясним и предадем на поколенията“, разпалено обяснява Бойчо Янев.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Гледаме 14 документални филма безплатно в Бургас
14 европейски документални филма ще бъдат представени в Бургас
„Златна лира“ за баритона на Бургаската опера
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.