Крими
Семейният адвокат на бившия гард Горан: В затвора са се гаврили с него
TразмерT

Разследването около смъртта му се бави нарочно

„Ако бяха задавани правилните въпроси, вече щеше да има обвиняеми“, смята Захари Кирилов

 

Георги РУСИНОВ

 

Семейният адвокат на починалия при съмнителни обстоятелства в затвора Горан Горанов – Захари Кирилов, смята, че разследването около смъртта на бившия гард се бави нарочно. „До момента, в който не приключи производството, прокуратурата го използва като параван. С тях от ден едно си играем на постановления – аз входирам някакво питане официално, те ми отговарят официално“, казва адвокат Кирилов.

Юристът смята, че е достатъчно вещ в разследването, тъй като 9 години е работил като следовател. „На мен ми е ясно как трябва да се разследва един такъв случай. Това е безхаберие на ръководството на затвора и специално на комисар Мангъров“, уточнява Кирилов.

Семейният адвокат на Горанов продължава с това, че самата затворническа система в България е подигравка с хората. „Ако го вкараш в затвора един такъв човек и го посрещнеш нормално, той няма да ти създаде неприятности. Да, има си бръмбари в главата, но няма да направи нищо. А той още не е влязъл и се почва: „Ей, шампионе, ей сега като те надупя тука“ и други такива подмятания от надзирателите. Той физически е достатъчно здрав да се справи дори и с няколко души. Като се видят в безизходица, затварят го в тази килия от социалистическо време, която не отговаря на никакви изисквания. Той през зимата е бил без стъкло на прозореца. Другите килии не разполагат със собствена тоалетна и им слагат по една кофа. В неговата и това не е имало, не е имало и легло, не е имало нищо. Последната седмица е била жива гавра, дори и храна не му е подавано“, пояснява адвокат Кирилов.

Първият и вторият етаж в затвора се отопляват с парно, а горните са с радиатори. Горан в дните преди смъртта си се намира в килия с парно, през която минават тръбите с парата. Кирилов не изключва възможността самият Горанов да е изкъртил тръбите, но според него има достатъчно доказателства по делото, че това не се е случило в деня на смъртта му, а десетина дена по-рано.

Той уточнява, че тази пара върви на 130 градуса по Целзий. „Представете си една много гореща сауна, Горан е бил в тази сауна с часове, викал е, крещял е, но никой не се е намесил. Други затворници казват, че са го чули, а аз знам, че е имало и надзиратели на етажа. Тази трагедия можеше да се предотврати. Никой надзирател обаче на своя глава няма да направи такава глупост, може да си изгуби службата, самият той да влезе в затвора. Аз си мисля, че това е нареждане отгоре“, заявява Кирилов.

Семейният юрист обаче не е бил допуснат до аутопсията, въпреки че смята, че има право. Огледал е трупа два пъти. „На едната му ръка костите стърчаха от нея, до такава степен беше изгоряла. Аз не съм лекар, но смятам че причината за смъртта е предизвикан инфаркт“, допълва правистът.

Кирилов разказа и любопитен случай при едно от посещенията си в затвора. Тогава главният надзирател му казал, че е в негов интерес да не извеждат Горан. Когато адвокатът настоял все пак да се види с клиента си, отговорът на надзирателя бил, че това е най-вече за сигурността на клиента му, за неговата и тяхната (на надзирателите). Юристът тълкува това като страх у надзирателите от бившия спортист. „И преди се е случвало. Влиза в затвора, посрещат го агресивно, имаше инцидент – беше набил двама-трима надзиратели. След което го смачкват от бой и като не може да се оправи затвора с него, по тъмна доба го пращат в Ловеч, където го правят на зеленчук, правят го психар. След това го връщат в затвора и така отново и отново и става един затворен порочен кръг“, уточнява той.

Общуването с държавното обвинение става само в писмен вид, въпреки че Кирилов и наблюдаващият прокурор Светослав Маринчев се познават отлично, твърди адвокатът. „Аз съм направил хиляди искания – да присъствам на разпитите, да разпитам директора на затвора, за да не му бъдат спестени неудобните въпроси, пускам ги в писмен вид, за да може ако не ми бъде позволено на мен да присъствам, те да ги зададат. Маринчев казва така: „Аз лично съм го разпитал – три часа“, а аз го питам: „И какво, зададе ли му неудобните въпроси?“, отговорът е: „Аз преценям какви въпроси да му задавам“, обяснява семейният юрист.

Той е категоричен, че ако до момента бяха зададени правилните въпроси, то вече щеше да има обвиняеми. Освен това Кирилов смята, че разследването е трябвало да се води от следовател, а не от полицейски служител, поради факта, че директора на затвора е потенциален обвиняем. „Самият полицай е изолиран от разследването, защото Маринчев предпочита лично да си наблюдава делото. Ако не бях реагирал своевременно, то щеше да е вече приключено и потулено“, казва той.

Адвокат Кирилов разказа и какво е искал до момента по разследването и какво е получил. „Първоначално поискахме тройна съдебно-медицинска експертиза и тройна съдебно-техническа. Не получихме нито отказ, нито съгласие. Отговорът беше, че може би има нужда от такава, но те (прокуратурата) били компетентния орган и ще преценят кога да се наложат такива. Това и до днес не се е случило“, пояснява юристът.

Според него след година-две може да ремонтират инсталацията на парното и да не може да се направят никакви изводи за това какво се е случило на фаталния за покойния борец 25 март.

„Всички мои искания са документирани. Ако искаш да покриеш нещо, това е начинът – върви разследване, излизаш с едни клишета, вършат се множество следствени действия, не се дава гласност. Има международни конвенции и пострадалите имат право да знаят какво се случва в този процес и как се води“, завършва адвокат Кирилов.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Фургон и 30 кошера изгоряха край Айтос
Нещастни родители – резултат от присъдата за убийството на малката Никол
Днес съдът се произнася за убийството на малката Никол
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.