Царево
Село Българи се стяга за нестинарските игри
TразмерT

Община Царево организира традиционните нестинарски празненства в село Българи, вписани през 2009 година в представителния списък за нематериално културно наследство на ЮНЕСКО. Нестинарските игри в огъня винаги се устройват в чест на Св. св. Константин и Елена и се изпълняват в деня на празника. Датата е особено важна за нестинарите, затова традицията да се пали огънят на 3 юни, се спазва от години.

Програмата в самия ден ще започне от 08:00 часа с камбанен звън. Час след това ще стартира и празничната литургия в храм Св. св. Константин и Елена“, иконите ще бъдат изнесени, за да бъдат „изкъпани“, а след това върнати обратно.

Присъстващите ще могат да наблюдават прожекция на 3D-документален филм „Стъпки в огъня“ и автентична фотоизложба на Нестинарски обряд - Посетителски информационен център „Пътят на нестинарството“. Записванията за народните борби пък ще са от 15:00 часа, а един час след това ще започнат и самите двубои.

Събитията в понеделник ще включват още кулинарен базар и фолклорна програма. В 21:30 часа е кулминацията на празника. Тогава ще започне излизането с иконите от „Конака“, обикаляне на храма и изиграването на нестинарските танци, които винаги са се радвали на голям интерес от местните и от гостите на селото.

В неделя също ще има събитие от програмата. Шествие под звуците на традиционните тъпан и гайда с иконите на „Св. св. Константин и Елена“ ще отиде до Аязмото и Одера.

 

 

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
И в Царево вече са в грипна ваканция
93-годишен спасител хвана кръста на Йордановден по стар стил
Ахтопол ще посрещне лятото с обновен централен площад
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.