Айтос
Селин Али – шампион, в тандем с Иван Георгиев – трети в света
TразмерT

Фейсбук ни съобщи новината - Селин Али е световен шампион по ловна стрелба, дисциплина "Трап". Селин беше най-добра на Световното първенство в Италия, заслужи златния медал и титлата при девойките. Ден по-късно стана ясно, че най-добрият български тандем - айтозлиите Селим Али - Иван Георгиев е трети в света. Двамата ни стрелци спечелиха бронзовите медали при смесените двойки и категорично наложиха Айтос и България в списъка на най-добрите на планетата. Селин и Иван за втори път печелят световния бронз в Лонато, Италия, тази година повтарят резултата си от 2018 година.

Ето какво написа кметът на Община Айтос Васил Едрев в профила си в социалната мрежа, след като научи новината, че Селин е световен шампион:

"Нашето момиче е с най-точен мерник в света при девойките в дисциплина "Трап". Новината дойде от Световното първенство в Лонато, Италия, където от 1 до 4 юли за световната шампионска титла спориха най-добрите стрелци на планетата. 

Шампионската титла на 17-годишната ученичка в СУ "Никола Вапцаров" - Айтос Селин Али, накара светът да заговори за България и Айтос. Браво, Селин! Не случайно, в две последователни години, през 2016 и 2017 година, бъдещата тогава световна шампионка стана два пъти Спортист №1 на Община Айтос!

Малко е да се каже, че това е изключителен успех. Победата на Селин е грандиозна. От името на айтозлии поздравявам Селин, нейните родители и треньори. Пожелавам й все така упорито, категорично и успешно да защитава честта на Айтос и България!"

Не закъсня признанието на кмета Васил Едрев и за качествата на Иван Георгиев. "18-годишният айтозлия отдавна е доказал класата си на най-точен стрелец при младежите в националните, европейските и световни първенства. Имаме невероятен тандем от таланти в стрелбата. Никой не може да оспори факта, че Иван и Селин са най-добрите млади стрелци не само в България, но и в света!", написа още градоначалникът.

Селин Али е родена на 14.02.2002 г. в град Айтос, ученичка в СУ „Никола Вапцаров" - град Айтос. Започва да тренира спортна стрелба - дисциплина „Трап” през 2014 година и се състезава в категория „Девойки”, като приключва годината със 7 първи места от състезанията по спортния календар на федерацията. Получава признанието „II-разряд” за покрит норматив. През 2016 година вече се състезава в категорията „Жени” и приключва спортната година с 6 първи места от спортния календар. През 2016 година участва в Световното първенство в Зул, Германия, в Европейско първенство в Лонато, Италия, в Гранд при в Букурещ, Румъния - класирала се на първо място, има и две участия в Белград, Сърбия, с второ и четвърто място. При второто си участие постига резултат 70 точки от 75, за което получава признанието на федерацията и сертификат - „Майстор на спорта” - прецедент за България е дете на 14 години да получи толкова високо признание. От 2016 до 2019 година, Селин израстна като състезател и успешно представя България на европейски и световни шампионати и турнири. 

Иван Георгиев е роден е на 25 август 2000 година в град Айтос. Едва 9-годишен започва да се занимава със стрелба - спортна дисциплина „Трап”. На 10 години за първи път излиза на международен форум в Никозия, Кипър, и прави своята заявка за изключително надежден и върхов състезател, със 103 от 125 панички. Иван тази година завърши средно образование в СУ „Христо Ботев", член е на СКЛС „Сокол-2010” –Айтос и е част от националния отбор на България в дисципина „Trap Men Junior“. Последните пет години бяха изключително успешни в неговата спортна кариера. Още едва 15-годишен (в категорията се състезават младежи до 21 години), той е сериозна конкуренция и име, с което се съобразяват най-точните стрелци в Европа и света. През 2016 година участва в Световна купа за младежи в град Зул, Германия. Там той се класира на 6-о място от 83 участници. Следва участието му в Европейското първенство в Лонато, Италия, където Иван се класира индивидуално 5-и, а българският отбор (от трима състезатели, един от които е Иван Бориславов Георгиев), спечели вицешампионска Европейска титла за България. До тогава български състезатели не бяха постигали такъв успех в ловната стрелба дисциплина – „Трап“.      

     

Ще припомним, че в началото на месец февруари тази година, на свое заседание Управителният съвет на НЛРС-СЛРБ, оценявайки успехите на двамата най-добри млади български стрелци - Селин Али и Иван Георгиев, реши да ги подкрепи финансово с патрони за подготовка им в състезанията от Републиканския и Международен календар на БФТС, ISSF, ECS, - Световното за младежи в Германия, Втори европейски игри в град Минск, Беларус, Европейско първенство в град Лонато, Италия, Световна купа в град Лахти, Финландия. 

Айтос високо цени националните и международни постижения на двамата млади състезатели от националния отбор. Немаловажен е и фактът, че Айтос има отлична база за ловна стрелба, която непрекъснато се обновява и поддържа от СЛРД „Сокол" - Айтос.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Фотоспомен подари на акушерки и гинеколози кметът Едрев
Вдигнаха новата църква в Дрянковец
Веселин Казаков:На подводница "Надежда" се роди идеята за „Desant KzK"
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.