Руен
Селим Иса, лозар: Положението в сектора е трагично
TразмерT

Дона МИТЕВА

И в Руенско лозарите изкореняват. Това потвърди бившият шеф на Областната земеделска служба. Той самият отглежда 150 декара лозя в плододаване, има и млади насаждения.  Тридесет декара „Траминер“ от тях изкоренява. „Съседът до мен също премахва. Малките стопанства също коренят. Аз самият мислех да рекултивирам, но сега се чудя, объркан съм, дали тези освободени декари да не ги засея с друга култура“, коментира лозарят.

Той е категоричен, че от две години работи на загуба. „Само трудът за набиране на един килограм грозде струва между 20 и 30 стотинки, а като цяло себестойността на декар лозе е между 500 и 600 лева. Изкоренявам „Траминер“-а, защото навремето изкупната му  цена бе 1.20 – 1.35 лв., а сега падна на 0.40 лв.“, обосновава решението си лозарят. И допълва: „Втора година ходим като цветарки да калесваме, да се молим - някой да ни изкупува продукцията, временно да спасим положението. Пазарим се за всяка стотинка, защото сметките не излизат, положението е отчайващо. Не бива да се оставя секторът така – без пазар и под натиска на съседните държави, където колегите са субсидирани добре“.

Иса припомня, че след 1878 година след приемането на Конституцията, вторият закон, който се приема е Законът за виното и спиртните напитки. „Лично тогавашният министър-председател участва в  реализирането на този закон, защото първите данъци идват от акцизите“, припомня лозарят.

Миналогодишната реколта в региона бе много качествена – с по-малко добиви, за сметка на висока захарност, но пък купувачите никакви ги няма, припомня лозарят, разсъждавайки в посока, че това връзва ръцете му и да вдигне заплатите на своите работници. Целогодишно в неговото стопанство работят 10 души, а по време на беритбата броят на временно наетите варира, в зависимост от това какви количества грозде трябва да бъде набрано за деня. „Какво излиза – трябва да вземаме кредити, за да работим. Ама ние имаме достатъчно кредити по инвестиционните проекти и сега да вземам аз кредит за оборотни пари – това направо води до фалит. Дребните стопани могат да лавират, защото в много от случаите те не плащат данъци, не осигуряват и целогодишно работници. В повечето случаи работят и в Слънчев бряг или в строителния бранш и каквото му падне от лозето, си му идва отгоре, докато ние храним семейства от лозарството и сме отговорни и пред работниците си, затова ни пука за бранша. И аз лично искам да има сигурност в пазарите и в бъдещето на бранша“, заключава Иса.

 

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Всички руенски села са включени в бюджета на общината
Селим Иса, лозар: Положението в сектора е трагично
Сигнализират РИОСВ-Бургас за миризма между две руенски села
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.