Бизнес
Седем социални партньори обучават безработни
TразмерT

319 безработни ще бъдат включени в обучения, които Агенцията по заетостта и в частност Бюрото по труда в Бургас организира по различни специалности със съдействието на седем социални партньори. За първи път ще бъдат обучени машинни монтьори. Ще има курс и за екскурзоводи.

Седем са проектите на социалните партньори за  обучение и заетост на безработни лица по Националния план за действие по заетостта. За региона на Дирекция „Регионална служба по заетостта“, която включва Бургаска,  Ямболска и Сливенска област проектите ще осигурят възможност на 1 049 безработни  да се включат в придобиване на професионална квалификация и ключова компетентност, като минимум 40% от тях ще бъдат след това наети на работа. 

Проектите са: „Предизвикателства“ - на  Асоциация на индустриалния капитал в България /АКИБ/ - обученията са в 6 професии, сред които стругар, заварчик и машинен техник. Предвижда се да бъдат обучени 142 души. Другият проект се казва „Трудова активност“ и е на Българска стопанска камара /БСК/. 293 безработни от  Айтос, Бургас, Елхово, Карнобат, Помориеу Сливен, Ямбол и Созопол  имат шанс да изберат една от 10-те професии, сред които екскурзовод, финансист и монтьор на транспортна техника. „Каталози“ е друг проект, който е на Българската търговско промишлена палата. Той предвижда 20 лица от община Бургас да се включат в обучение за ключови компетентности и за професията „камериер“.

Двата големи синдиката КНСБ и КТ „Подкрепа“ също участват със свои проекти. „Ние също можем – 2“ ще обучи 30 души  от рискови групи безработни от Сливен и Бургас за  социален асистент или болногледач.  А „Хоризонти – 4“ предвижда обучение на 240 души от Айтос, Бургас, Сливен, Ямбол, Котел и Приморскоы за офис-секретар, оперативен счетоводител, работник в озеленяването, оператор на компютър.

Проект „Успешни ЗАЕДНО - /За Едно Достойно Ново Образование/” на Съюз за стопанска инициатива /ССИ/ има за цел да повиши компетентността и професионалната пригодност на 124 души в общо четири професии: готвач, сервитьор- барман, маникюрист-педикюрист и камериер.

Последният партньор е Конфедерация на работодателите и индустриалците в България /КРИБ/. Проектът се казва „Нова начало за работа“ и е за обучението на 200 лица за работник в заведенията за хранене, продавач-консултант, готвач, организатор на туристическа агентска дейност и сервитьор-барман.

По сключените договори вече е стартирал приемът на заявки за подбор на безработни. По думите на Живко Янакиев, директор на Бюрото по труда в Бургас особен шанс за добиване на първоначални знания, по определени професии са безработните до 29 годишна възраст, които са една от целевите групи.

 

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Шокови намаления на пакети в Слънчев бряг
Добрата работна ръка – дефицитна стока
Договорени са 64% от бюджета на Програмата за морско дело и рибарство
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.