Регион
Сдружение ще стопанисва язовир „Мандра“
TразмерT

Михаил КОЛЕВ


 

Сдружение поема стопанисването на язовир „Мандра“, заради непрестанните бракониерски дейности край водоема. Ще бъде избрано сдружение за опазване на рибния ресурс, което ще се включи в борбата срещу нарушителите. Това каза пред вестник „Черноморски фар“ доц. д-р Галин Николов, директор на Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА). От години във водоема край бургаския комплекс „Меден рудник“ има непрекъснати проблеми, като нерядко се стига и до физическа саморазправа между нарушители и контролните органи.

По Наредба 22 крайният срок за подаване на молби е 17 юни. До момента няма нито един желаещ, поясни доц. д-р Николов. Стопанисването ще е за срок от 5 години, но договорът може да бъде прекратен по всяко време, ако сдружението не си спазва задълженията. Възможно е язовирът да стане платен за рибарите, но шефът на ИАРА е категоричен, че ще настоява това да не се случи.

Самото сдружение трябва да се грижи за рибния ресурс, да следи за поддържането на околната среда в района, както и да осигури риболовни надзорници. От своя страна то няма право да възпрепятства любителския риболов, както и да бъде на печалба – всеки приход ще трябва да се вложи в дейност, свързана с поддръжката на язовира или заплащането на охраната. Частните лица ще бъдат под наблюдението на ИАРА и ще трябва да предоставят отчет на Агенцията.

„За съжаление бракониерите, които действат на територията на язовира, са многобройни. Ежедневно вадим мрежи, с километри. Но въпреки всичко нашествията там продължават. Вече освен ИАРА сега и това сдружение ще поеме опазването на язовир „Мандра“. Ние само ще ги подпомагаме“, каза още Николов.

До момента в България подобна практика сдружения да поемат контрола по опазването на язовири, съвместно с ИАРА, има само на две водоема - „Горни Дъбник“ и „Сопот“.

„Искаме това стане и на „Мандрата“. Той е първият язовир в Бургаска област, който ще бъде даден на сдружение, надявам се, че идеята ще се окаже успешна. Това, което до момента постигаме и виждам резултатите на другите язовири, се надявам, че ще го постигнем и тук. Мисля, че това е правилният път“, каза още началникът на ИАРА.

Той е категоричен, че и любителите-риболовци ще са по-доволни, заради засиления контрол. По думи на доц. Д-р Николов на язовир „Мандра“ е отделен най-голям ресурс от хора за неговото опазване.

„В цялата страна язовир „Мандра“ е един от най-пазените язовири – постоянно има дневен и нощен патрул. Работим съвместно с НПО-та, полицията и горските стражи, но за съжаление проблемът е налице всеки ден, въпреки че ходих и направих няколко срещи с част от тамошното ромско население. Обясних им, че бракониерството вече е криминализирано и рискуват, когато бъдат хванати, да влязат в затвора“.

Водоемът е и най-посещаваният от рибари в областта, затова трябва да бъде съхранен, категоричен е Николов. Всяка година там се провежда и национален кръг по спортен риболов, на който се събират множество състезатели от цялата страна.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Три автомобила се блъснаха на пътя Поморие-Слънчев бряг
Несебър ще реставрира топ обекти в Стария град по проект
Последно сбогом! Десетки изпратиха в последния му път Жорж Ганчев
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.