Бизнес
Съветник хвърли ръкавицата на Бачийски: Кажи официално, има ли инвеститор за карго летище в Равнец?
TразмерT

Георги РУСИНОВ

 

Има ли инвеститор за карго летище в Равнец попита общинският съветник от ГЕРБ арх. Димитър Георгиев. Това стана по време на заседанието на постоянната комисия по Устройство на територията, на която той е председател. По време на разглеждане на докладната записка за променения Подробен устройствен план (ПУП) за зоната, той изказа мнение, че е редно Константин Бачийски да заяви пред всички има ли инвеститор за летището и кога да се очаква такъв.

Именно Бачийски призоваваше планът да бъде променен, така че да може функционалността на пистите да се запази. Кметът Димитър Николов оттегли предната докладна записка за създаването на ПУП за Равнец, за да може да се нанесат корекции. Те вече са факт. Основните промени касаят това, че ще се строи на минимум 75 метра от пистите. По време на заседанието на комисията стана ясно и че са променени параметрите на бъдещото строителство. Сградите ще са с по-нисък кинт.

Членът на комисията Диян Димов изказа мнение, че малко прибързана е била реакцията на Бачийски, защото ако някой каргооператор реши да прави нещо в Равнец, то той може пак да изиска промяна на ПУП-а.

Всеобщо мнение на членове на комисията и администрацията бе, че Бачийски прави някакви предварителни разчети, които изобщо може да не се сбъднат. Историята за „нероден Петко“ бе дадена като пример в случая.

Зададен бе и въпросът дали в концесионния договор на „Фрапорт“ има клауза да няма друго летище в радиус от 50 километра. От администрацията отговориха, че няма как да знаят това. Ако имало нещо такова, то при евентуални намерения за реализиране на карго летище в Равнец ще стане ясно, тъй като ако такава клауза има, то от „Фрапорт“ ще внесат жалба.

Заместник-кметът по строителство инж. Чанка Коралска коментира, че процедурата за реализирането на едно карго летище не е никак лесна.

„Трябва да се изготви екологична оценка за вредното въздействие върху здравето, трябва да се проведе обществено обсъждане, да се получи разрешение от транспортния министър“, посочи тя.

Комисията все пак подкрепи докладната за променения ПУП. Отхвърлиха обаче тази на Георги Дражев, с която иска назначаване на международен конкурс за идеен проект на летището.

„Ако обявим конкурс за летище, без да имаме приет още ПУП, ще станем за смях пред целия свят“, заяви арх. Георгиев.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Съдът на ЕС подкрепи "БМФ Порт Бургас" в спора му с ЕВН
Над 1,374 млрд. лева са приходите от нощувки в туризма за януари-септември
Лозари се сдружават в регионална организация
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.