Несебър
Състезател по ветроходство хвана кръста в Несебър
TразмерT

На Богоявление (Йордановден) в Несебър се извършва ритуално хвърляне на кръста във водите на морето. Тържественият акт се предшества от света литургия, отслужена в църквата „Св. Успение Богородично” от отец Петър и литийно шествие до Морска гара.

Kметът на Община Несебър Николай Димитров, който по традиция присъства на големия християнски празник, се смеси с множеството, като поздравяваше гражданите дошли да наблюдават спасяването на кръста. 

Във водите на морето скочиха 18 смелчаци на различна възраст. 

Пръв до заветната цел стигна 17-годишният Веселин Йовчев- състезател на клуба по ветроходство на Несебър. Момчето сподели, че еуфорията и усещането от спасяването на богоявленския кръст са несравними. Победителят получи подарък от Община Несебър –парична награда и подаръчна торбичка. За всички останали участници, включили се в тържествения ритуал, също имаше подаръци.

И тази година бе спазена традицията на Йордановден да се вадят водорасли от морето и да се носят вкъщи. Вярва се, че на Богоявление всичко, което излиза от водата е с целебна сила. При болест водораслите се палят и с тях се прекадява къщата. Йордановден се смята още за ден на светлината и просвещението. Вярва се, че ако кръстът замръзне във водата, годината ще е плодородна, а народът – здрав. 

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Министър Ангелкова инспектира туристически агенции в Слънчев бряг
Посланикът на Дания посети Несебър
Община Несебър получи дарение от три полицейски мотоциклета
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.