Созопол
Само след 5 дни: Аквапаркът в Равадиново отвори врати
TразмерT

Апелативен съд – Бургас е отменил запечатването от НАП

Данъчните ще наложат актове за 19 нарушения

 

Георги РУСИНОВ

 

Аквапаркът в Равадиново отвори врати, съобщиха читатели на „Черноморски фар“, които са ползвали атракциона. Това се случва дни след като бе запечатан от данъчните със сериозни доводи.

Тогава от НАП заявиха за изданието ни, че от доста време всички фискални устройства в комплекса, които не са малко на брой не е изпращана информация до централния софтуер на НАП. Това според данъчните е сериозно нарушение и може да става въпрос за укриване на голяма сума приходи, чрез някаква схема. Допълнително като тайни клиенти проверяващите установили, че не се издават касови бележки.

Атракционът трябваше да е запечатан за минимум 14 дни и така на практика сезонът за него да приключи. Освен информацията от нашите читатели, на фейсбук страницата на аквапарка също има информация, че ще работят. „Утре, 29.08.2018 ще работим, заповядайте да се насладим на последните летни дни!“, пише там.

А в коментар под статията от аквапарка уточняват: „Такъв акт за неиздадени касови бележки няма! Ако случайно сте посещавали аквапарка със сигурност ще сте запознат, че системата работи с гривни и при всяка покупка се издава фискален касов бон! Това, което НАП твърди е, че не получават Z отчети в системата си. Има няколко проверки от НАП с тайни клиенти и няма намерено нарушение“.

От атракциона казват още, че разбрали от НАП, че не получават въпросните отчети и предизвикали проверки по тяхно настояване. „От никой не получихме ясен отговор каква е причината, както и как може да бъде отстранена. По закон трябва да имаме договор с фирма за обслужване на касовите апарати и да ги закупим от оторизирана фирма - всичко това е направено! Остава въпросът кой е виновен и какъв е проблема при положение, че не можем да докажем получават ли се или не тези отчети!“, казват още в коментара си от аквапарка.

Репортерска проверка на „Черноморски фар“ установи, че собственикът на аквапарка е атакувал заповедта за запечатване пред Административен съд – Бургас и тя е отменена с решение от 28-и август.

„Съдът приема, че вината за това фискално устройство, което не подава информация към НАП не е на аквапарка. Установено е, че собственикът няма ангажимента да се интересува дали данните пристигат в НАП. това което съдът е установил е, че реално дружеството си подава данните, а това, че не пристигат, не е по тяхна вина. С това решение съдът отменя разпореждането за предварително изпълнение“, коментираха от пресцентъра на съда.

Запечатването трябва да бъде спряно до момента на връчване на наказателното постановление за констатираното нарушение. По данни от съда атракционът е бил запечатан 5 дни.

По другите посочени нарушения от НАП съдът също е преценил, че няма достатъчно доказателства или са ирелевантни в случая. Едно от тях е, че жалбоподателят е извършвал други административни нарушения. От съда поясниха, че между аквапарка и НАП се водят още две дела, но те нямат отношение към този акт. Друго основание за запечатване според данъчните било, че жалбоподателят имал непогасени публични вземания и че аквапарка има занижени и нереални приходи. И по двете твърдения съдът решава, че нямат как да бъдат доказани в момента.

От НАП отказаха да коментират, но са категорични, че на аквапарка ще бъдат състваени 19 акта за установени нарушения.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Нов скандал по морето! Строи се до плаж Алепу
Експертизата: Над декар са унищожените дюни на „Смокиня“
Музеят на подводната археология на о. Свети Кирик ще е готов до две години
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.