Айтос
Съдиевци притеснени от преливане на язовира
TразмерT

Михаил КОЛЕВ

 

Няма опасност язовир „Съдиево-1“ край едноименното айтоско село да прелее. Това заяви пред вестник „Черноморски фар“ кметът на населеното място Щерион Щерионов. Преди дни източването на водния басейн бе спряно, а това предизвика притеснения в местните жители.

„От „Басейнова дирекция“ ми заявиха, че щом водата е на 2 метра преди отливника – значи язовирът е обезопасен“, каза още Щерионов.

Според хора от селото обаче, ситуацията и този път, както и предни години, е подценена.

„В язовира има риба и заради кислорода във водата той не се източва“, коментират те.

Източването на водния басейн е започнало преди две седмици, но е прекратено на 4-и декември, за да може да се хваща риба за Никулден, споделиха още местните.

„Тогава свалиха 1,5 м от обема, но не на височина, а на ширина“, казват хора от населеното място.

По техни думи язовирът е взет по линия на „Водно сдружение“ и собственикът на обекта няма право да отглежда риба, а може да го използва само за напояване.

„Всъщност той отглежда риба и на базата на нея държи високо ниво, а де факто с този язовир не полива, никой не го контролира. През цялото лято той не е полял един декар от този язовир, а го водят за напояване“, коментират още хората от Съдиево.

Местните са подавали сигнал до 112, постоянно са алармирали за язовира, а от „Водна инспекция“ им казвали, че няма опасност той да прелее.

Капацитетът на „Съдиево-1“ е 350 декара и събира 3,5 млн. кубика вода.

„Денивелацията му е висока, има 3-4 язовира над него, които в момента не са пълни. Язовир „Съдиево-1“ трябва да побере количеството вода, което ще дойде от тях, ако се случи нещо. Затова той трябва да има необходим обем за прибиране на водата“, допълни кметът Щерионов.

Старите специалисти от Гражданска защита са казвали, че вододайната зона около този язовир е сериозна.

Язовир „Съдиево-1“ се води от общоопасните язовири в региона. Той трябва да се наблюдава редовно от инспекциите за теч край крановете или по самата стена. Водният обект е най-големият на територията на община Айтос.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Строителство и ремонти са акцентите в програмата на кмета Васил Едрев за 2019 година
200 айтоски бебета са родени в чужбина през 2018 година
Община Айтос реновира и разширява спортна зала "Аетос" през 2019 година
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.