Несебър
Събраха кметовете на Несебър от Освобождението до наши дни в книга
TразмерT

Кметовете на Несебър от Освобождението до наши дни са събрани в книга. Нейното представяне беше днес, като част от празниците на града. В старото кметство в Стария град се събраха бивши кметове или техни потомци, за да се запознаят с монографията, чийто факти са изследвани, проучвани и издирвани повече от 12 години.

Автор на книгата е д-р Стефан Пейков и издателство Геопан с подкрепата на Община Несебър. Думи за труда казаха в началото на представянето настоящият кмет Николай Димитров и специалиста по средновековна история проф. Пламен Павлов.

„Имам сантименти като чета този труд, защото съм играл като дете в двора на кмета Кръстьо Русев. С книгата става ясно, че думата кмет не е мръсна дума, колкото и да се опитват да я натоварят с негативно значение през последните дни. Разбирам, че повечето кметове са  имали сходни съдби и са изпадали в сходни ситуации“, допълни още Николай Димитров. На срещата дойдоха най-дългогодишния кмет на Несебър Васил Киров, Магдалена Мандулева и Николай Трифонов, които са свързани с по-новата история на общината.

Книгата обхавща период от 140 години, общо са изсладвани 47 кметове с 54 мендата. Това е първият том от поредицата за кметове на общини в страната, като втория се очертава да бъде изследването за Бургас, разкри пред „Черноморски фар“ д-р Стефан Пейков.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Ученици в Слънчев бряг дискутираха на тема дрога
Изграждат безплатен интернет в най-посещаваните обекти на Несебър
В очакване на Коледа и Нова година Несебър празнично засия
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.