Бургас
Събитието на 2019! Започва изграждането на нова библиотека в Бургас
TразмерT

Събитието на 2019 година  в Бургас ще е изграждането на нова сграда на Регионалната библиотека. Новият културен център е получил финансирането по Оперативна програма "Региони в растеж"и се знае, че ще бъде на мястото на бившето Немско училище на ул.“Св.св. Кирил и Методий“. Близо пет  години  проектът отлежава и очаква финансиране, което сега общината е спечелила. До десет дни ще бъде обявена обществената поръчка за избор на изпълнител на проекта, заяви кметът Димитър Николов.

Така ще е на път да приключи сагата със сградата на библиотеката. Дългоочакваната сграда за нова градска библиотека с музей на съвременното изкуство на мястото на бившето немско училище предвижда  да събере на едно място фонда на регионалната библиотека, както и да стане дом за развитието на различни видове съвременни изкуства. Предвидени са арт ателиета за живопис, графика и скулптура, съвременна фотография и дизайн, научни лаборатории, многофункционален център, лекционни и образователни зали, кино салoн. На втория етаж е предвидено да се обособи книгохранилището и специализирана секция за заемане на книги. Мястото ще предлага всякакви удобства на своите посетители – кафетерия, панорамен асансьор, гардеробиерна, подземен паркинг и тераса. 

Днес ще бъде обявена обществената поръчка за избор на изпълнител на ремонта на другата сграда с културно предназначение в центъра на Бургас-бившият дом на НХК.
ремонтът ме ще е над 400 дни, а от април общинските съветници ще трябва да си търсят временно нов дом за официалните заседания, докато трае ремонта, след което отново ще се върнат в залата си.

Предвижда се създаване на нова, индивидуална визия на сградата и изграждане на частична надстройка в зоната около главния вход, където ще се обособят две нови многофункционални зали и обслужващи помещения към тях. Пред фасадата ще бъде поставена нова ажурна конструкция, която да обвързва геометрията на старата сграда и надстройката. Проектното решение осигурява разнообразни по големина, височина и разположение зали за ползване както от Културния дом, така и за външни събития.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Над 400 тракийци се събраха в Бургас да отбележат началото на 2019-а
Димитър Николов: Със скоростта на F-16 ГЕРБ към нова победа!
Екипажът на задържания панамски кораб ще си търси заплатите чрез съд
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.