Крими
С убийства, спецакции и посегателства срещу журналисти премина 2018-а
TразмерT

През лятото спецченгета натръшкаха 19 души в Бургас, сочени за приближени на Митьо Очите

Подпалиха дома на фоторепортера на „Черноморски фар“

За развлечение: Айтоски младежи убиха зверски клошар

 

Георги РУСИНОВ

 

2018-а година премина под знака на убийства, спецакции и посегателства срещу журналисти в Бургас. Не едно тежко престъпление се случи в областта през миналата година и разбуни духовете в обществото. Политици се забъркаха в скандално задържане в Истанбул, известен кримибос все още чака екстрадиция от южната ни съседка, домът на фоторепортер бе подпален, мъж уби приятелката си, друг сестра си, а ревнив приятел ликвидира хазартен бос. Това са само част от криминалните новини, с които „Черноморски фар“ запознава читателите си през 2018-а.

 

Да убиеш за развлечение

 

Годината започна с бруталното убийство на айтоски клошар. 70-годишният Асен Пуров бе открит в ромската махала в града в локва кръв. Оказа се, че мъжът е бил пребит и наръган 32 пъти с нож. Наш репортер тогава бе на място в квартал „Странджа“, където местните роми бяха настръхнали от бруталното убийство. Може би за пръв път те се радваха на засиленото полицейско присъствие в махалата.

Дни след това извършителите бяха задържани. Това бяха 20-годишният Желязко Данчев и 16-годишният Ясен Стойчев. В момента и двамата са в ареста за убийството и чакат делото им да започне по същество.

Единият от ромите е 9-о дете в семейството и никога не е ходил на училище. Освен това той и не работи, а в криминалното си досие има две прояви за кражби. Другият е 5-о дете и е ходил до 2-ри клас на училище, също безработен и също с проява за кражба.

Случаят е много аналогичен с убийството във Варна също от началото на годината. Тогава отново ромчета убиха мъж по брутален начин. 14-годишен и 13-годишен пребиха до смърт 53-годишен клошар.

При първоначалното им задържане Данчев и Стойчев обяснили, че го извършили за удоволствие. Наши източници пък разкриха, че в един момент разследващите са се усъмнили, че с възрастния Асен двамата се гаврили и сексуално. Това обаче така и не бе доказано. Във фаталната нощ двамата се напили и извършили кървавото си деяние, а след това, за да го полеят си допили.

„Двамата са пили бира, а след това около литър ракия“, каза тогава пред журналисти адвокатът на Ясен Стойчев – Георги Габровски.

В съда двамата обвиняеми пристигнаха с високо вдигнати глави и не показаха по никакъв начин, че съжаляват за действията си. В съдебната зала останаха безмълвни.

Прокурорът по делото Красимира Кателиева пък ги обяви като хора без ценностна система в залата.

„Действали са с жестокост, нямат ценностна система, нямат задръжки и не уважават човешкия живот“, подчерта тогава тя.

Защитата на убийците в лицето на адвокатите Георги Габровски и Добрина Илиева не можа да изтъкне каквито и да е мотиви, които оневиняват действията на клиентите им.

Адвокат Габровски, който защитава непълнолетния Стойчев, се обърна към съда с думите: „Ако прецените, че подзащитния ми наистина е извършител на престъплението, то оставям на вас да решите каква мярка да наложите“.

Адвокат Илиева също се присъедини към защитната теза на колегата си и остави съда да прецени каква мярка да наложи на клиента й – Желязко Данчев.

При последната си дума обвиняемите не пожелаха да кажат нищо, дори и да изразят съжалението си.

Ако бъдат признати за виновни, Данчев го грози от 10 до 20 години затвор, а непълнолетният Стойчев - от 5 до 12 години.

 

Убийствата, свързани с домашно насилие, зачестиха

 

Две убийства, свързани с домашно насилие, шокираха областта през изминалата година. 27-годишният бивш затворник Теньо Енчев преби до смърт приятелката си – 19-годишната Ивета.

Драмата започва в една лятна нощ, когато двойката била на заведение в градската градина на Айтос. Скандалите започнали още от там. Свидетели твърдяха, че Теньо започнал да се държи агресивно срещу жертвата още на масата, като освен на Ивета, посегнал и на тригодишния им син.

След това в дома им на улица „Хаджи Димитър“ 12 за времето между 19:30 часа и 20:00 часа на 16 юни той пребива жестоко Ивета, нанасяйки й множество удари в главата. Съседи чуват истеричните писъци на момичето и подават сигнал до полицията. Тя е откарана в УМБАЛ-Бургас. Вследствие на това към 20:30 часа тя умира в болницата от тежката черепно-мозъчна травма. Теньо бе задържан малко след това.

Бившият пандизчия наскоро излязъл на свобода, след като излежал 6-годишна присъда. За престъплението, което е извършил, го грозят между 10 и 20 години затвор. Тъй като обаче е признал за убийството, присъдата му ще бъде редуцирана с 1/3.

В съда той влезе с качулка и безмълвен. В залата обаче изрази съжалението си за случилото се и не пожела по-лека мярка.

На излизане промълви само това: „Съжалявам, защото това беше човек, който много обичах. Тя в момента гние, а аз да ходя на свобода - това е недопустимо“. От тогава той продължава да е в ареста, където очаква делото си.

Интересното е, че въпреки признанията му, адвокатът му се опитваше да изкара „Бърза помощ“ виновни за смъртта на момичето, защото по негови думи линейката не дошла навреме.

„Поне едно 20-на минути се е забавила и отделно има забавяне в действията и на медицинските работници. Това в един такъв момент е от голямо значение“, поясни той.

Според него клиентът му е действал импулсивно и без умисъл.

„Със сигурност не е искал да се стига до там. Видяхте и в съда, че той го изживява много тежко. Иска да остане в ареста, защото се разкайва. Той едва в неделя след повдигане на обвинението осъзна всичко, което се е случило. Това много го разстрои, защото тя още от 13-14-годишна е била с него“, каза тогава в съда служебният защитник.

Юристът описа клиента си като типично дете на прехода.

„Той е дете на разведени родители, като малък се е преместил с майка си в София, баща му остава в Айтос. След това той се връща в родния град. В затвора влиза за пръв път малко след като навършва пълнолетие. Лежал е няколко пъти в затвора, общо 6 години. Това обаче доказва, че превенцията на местата за лишаване от свобода е недостатъчна, той е плод на това в момента“, поясни той.

Драмата около съдбата на Теньо и Ивета е още по-голяма, тъй като пък от Прокуратурата имаха данни, че майката на жертвата е знаела за побоите, които пандизчията нанасял на дъщеря й.

„От показанията на майката на Ивета може да се съди, че от съвместния им живот, той й е нанасял побои, за което тя разказвала на майка си. Жената живее в София и когато дъщеря й ходила на гости при нея, тя виждала по нея и физически доказателства за отношението на Теньо към нея“, обясни прокурор Елгина Чалъмова.

Убийството на Ивета остави въпросителни за това дали детенцето им не е травмирано, тъй като е било косвен свидетел на смъртта й. По време на побоя малкият Наско е бил в другата стая. Психолози работиха с детето, докато бъде настанено за постоянно при роднини и заявиха, че психически то е наред. В момента детето е при роднини на Ивета, най-вероятно в София при майка й.

 

Мъж уби сестра си след алкохолен скандал

 

Пет дни след убийството на Ивета, нов случай на домашно насилие, прераснало в убийство, шокира обществото. Този път драмата се случи в Созопол. В съда влезе Борислав Стоянов.

Той е обвинен за това, че на 19 юни по непредпазливост е причинил смъртта на сестра си Десислава Стоянова. Според Прокуратурата, два дни по-рано по време на скандал между двамата, който се разразил към 9-10 часа сутринта, Борислав ударил с ръце и крака сестра си в корема. В резултат на побоя жената е получила разкъсвания на черния дроб и жлъчния мехур и два дни по-късно издъхнала в бургаската УМБАЛ, където била приета за лечение.

В съдебната зала обвиняемият и адвокатът му изнесоха цяла медицинска лекция за цирозата, за да защитят тезата си. Оказа се, че самият Борислав имал онкологично заболяване, но такива документи защитникът му не представи по време на заседанието.

Прокурорът заяви, че и пред трите медицински екипа, които са дошли в дома им в деня на инцидента, Борислав укрил, че е удрял сестра си в корема. Признал само, че се скарали и я бутнал в корема, чак след като тя починала и аутопсията определила, от какво точно са й травмите.

В съда обаче обвиняемият промени твърденията си в тази им част. „Отричам показанията си, че съм я удрял в корема. Не бях добре, не знам защо е записано така“, каза Борислав пред съдията.

Според решението на Окръжен съд – Бургас има достатъчно доказателства, за да се направи обосновано предположение за авторството на престъплението, както и опасност да се укрие или извърши друго такова, затова Борислав Стоянов остава в ареста.

Делото трябваше да тръгне по същество на 19 октомври миналата година, но поради операция на адвоката му то се отложи за 15 ноември. Разбра се, че и без да се вдига много шум мярката му е била изменена на „домашен арест“. На делото през ноември той отново хвърли в шок съдебния състав като категорично отрече да е убивал сестра си. За това той обвини съсед, с който покойната Десислава редовно си пийвала. Делото на Борислав продължава и през новата година, когато трябва да бъдат разгледани видеозаписи и да бъде разпитана комшийка.

 

Любовен триъгълник завърши със смъртта на хазартен бос

 

Сезонът в най-големия ни летен курорт „Слънчев бряг“ също започна ударно. 37-годишният Михаил Станчев ликвидира хазартния бос Коста Николов в луксозното му возило – „Мерцедес“. Причина за убийството обаче се оказа неразчистване на сметки, а любовен триъгълник, в основата на който бе 22-годишната красавица Симона Тодорова – щерка на шефа на дряновската полиция. Тя имала връзка с ревнивия Михаил, но в последно време излизала с шефа си Коста, за когото работила като крупие в едно от казината му. 37-годишният бургазлия, родом от Ямбол, опита да убие и нея като й пусна куршум в главата.

Симона обаче се оказа с много силна воля и тяло и месец и нещо след инцидента, като бе поддържана и в изкуствена кома, се възстанови напълно.

Делото на Михаил все още не е започнало. Той е в ареста от деня на задържането си и също като Теньо не пожела по-лека мярка. Призна си извършеното и пред журналисти заяви единствено, че се опитва да намери логика в действията си, но не можел. Станчев бе заловен при опит да напусне страната на ГКПП-Лесово. Той обясни, че първоначално тръгнал към Ямбол, защото в Бургас не се чувствал защитен, но впоследствие решил да се предаде на ГКПП-то. Тези му твърдения не бяха доказани в съда.

 

Подпалиха дома на фоторепортера на „Черноморски фар“

 

Домът на фоторепортера на „Черноморски фар“ Борислав Пенков бе запален. В ранните часове на 14 октомври запалена гума обгори вратата и част от дома на Пенков. От огъня пострада и електрическото табло във входа, като остави без ток всички негови обитатели. Хората се евакуираха за през нощта, а възрастна жена бе откарана в болница, заради задушливия дим, който пожарът причини.

Това бе поредното нападение срещу собствеността на Пенков, на когото на два пъти преди това му трошиха прозорците с павета. Като евентуален поръчител на палежа бе задържан Петър Биберов. Двамата с фоторепортера са стари познайници. Биберов му нанесе два удара с коляно в областта на слабините, докато колегата ни снимаше щетите от пожар в заведението „Кралско село“, с което Биберов е свързан. Това се случи през ноември 2017-а. След известно влачене по съдебните зали накрая делото приключи със споразумение между Биберов и Прокуратурата, с което му бе наложена пробация.

Според Пенков причина за палежа е желанието му да заведе граждански иск за нанесени щети в размер на 50 000 лева срещу Биберов.

Като извършители на палежа пък бяха задържани двама мъже – Румен Янакиев и Данаил Стефанов. И двамата са разследвани от Специализираната прокуратура като участници в организирана престъпна група, за чийто лидер е сочен именно Биберов. И двамата все още са в ареста, докато предполагаемият поръчител е на свобода, тъй като мярката му за неотклонение бе изменена от „постоянен арест“ на „гаранция“ от Окръжен съд – Бургас.

Разследването по случая продължава.

 

Истанбулската сага

 

В най-активния летен сезон спецакция в Бургас натръшка 19 души, за които се предполага, че са част от организираната престъпна група на Димитър Желязков – Митьо Очите. Самият той обаче не бе открит, както и общинският съветник от Несебър Пейко Янков.

За Очите бе издействана червена бюлетина от „Интерпол“ за издирването му, тъй като шефът на Специализираната прокуратура Иван Гешев заяви, че са имали данни, че Желязков ще напусне страната дни преди акцията. Датата обаче не променили, за да няма изцепки. Така дни по-късно Очите бе задържан в хотелска стая в Истанбул, заедно с общинския съветник от БСП-Бургас Бенчо Бенчев и бившия депутат от ДПС Несрин Узун. Последните двама се върнаха бързо в страната. Узун бе освободен, а на Бенчев бяха повдигнати обвинения за укривателство и притежание на незаконни амуниции, които бяха открити в дома му в Меден рудник. От тук последва и политическата драма с Бенчев, който бе изключен от местната левица и изгуби заместникпредседателското си място в Общинския съвет. В крайна сметка той също е на свобода срещу гаранция от 50 000 лева и вече дори е член на най-новата група в местния парламент – „Заедно за Бургас“.

Драмата с екстрадицията на Митьо Очите обаче продължава вече няколко месеца. Той се  намира в турски затвор, като по непотвърдена информация на няколко пъти състоянието му се е влошавало. Така и не става ясно защо все още той е в южната ни съседка. По първоначална информация Турция трябваше да ни го предаде до 40 дни. Това обаче не стана. Говори се, че лично турският президент Реджеб Ердоган ще трябва да реши за екстрадицията на Желязков. Нашите органи постоянно поддържат връзка с турската страна, но въпросът все още остава нерешен. По последна информация екстрадицията на Митьо Очите е на път да се случи. Това трябва да стане до края на месеца, а Желязков ще бъде конвоиран с полет от Истанбул.

През това време общинският съветник от Несебър Пейко Янков се предаде на полицията и му бяха повдигнати обвинения. От 19-те задържани пък само шестима получиха обвинения от спецпрокуратурата, като на няколко пъти обжалваха мерките си за неотклонение.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Мъж загина в адско меле между шест коли в Меден рудник(ОБНОВЕНА)
Търсен за измами за 30 000 евро в Австрия поиска техен адвокат
Пиян шофьор без книжка катастрофира край каменско село
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.