Бургас
С петиция бранят намаляването на приема в Математическата
TразмерT

 Възпитаници на ППМГ „Академик Никола Обрешков“ са за запазване на план-приема от 6 паралелки в осми клас през следващата учебна година и срещу решението на РУО да бъде закрита една паралелка. Искането е направено в peticiq.com. То е адресирано до министъра на образованието, младежта и науката, с копия до Комисията по образование в НС, до началника на РУО – Бургас инж. Виолета Илиева и до кмета на града Димитър Николов.

„Като ученици, завършили една от най-успешните гимназии, не само за област Бургас, но и за цялата страна, ние остро възразяваме срещу опита да се вземе решение за намаляване с една паралелка приема в осми клас в ППМГ „Акад. Никола Обрешков“.

Силно загрижени за съдбата на нашата гимназия и като цяло за образованието в Община Бургас, ние считаме това решение за грешно и напълно необосновано, особено в навечерието на поставянето на ППМГ „Акад. Никола Обрешков“ на второ място в класацията на Българската академия на науките за математическите гимназии в страната през 2017 година“, се казва в петицията. В нея също се изброяват множеството успехи, завоювани от възпитаниците на Математическата гимназия. В заключение се казва: „В контекста на българското председателство на Съвета на ЕС и на неговия основен приоритет „Бъдещето на Европа и младите хора“ заявяваме, че подобно решение е безотговорно и пагубно за образованието в град Бургас. Затова ние, общността на ППМГ „Акад. Никола Обрешков“ - Бургас -общност от настоящи и вече завършили ученици, учители и родители, ще му се противопоставим с всички законни форми на протест“.

Пред наш репортер началникът на РУО инж. Виолета Илиева коментира, че до 1 февруари е срокът, в който всяко училище трябва да предложи вариант за намаляване на приема или компенсиране по друг начин липсващите ученици. По нейни думи – управлението е отворено за диалог и предложения от страна на директорите и учителските колективи.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Над 400 тракийци се събраха в Бургас да отбележат началото на 2019-а
Димитър Николов: Със скоростта на F-16 ГЕРБ към нова победа!
Екипажът на задържания панамски кораб ще си търси заплатите чрез съд
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.