Бургас
С петиция бранят намаляването на приема в Математическата
TразмерT

 Възпитаници на ППМГ „Академик Никола Обрешков“ са за запазване на план-приема от 6 паралелки в осми клас през следващата учебна година и срещу решението на РУО да бъде закрита една паралелка. Искането е направено в peticiq.com. То е адресирано до министъра на образованието, младежта и науката, с копия до Комисията по образование в НС, до началника на РУО – Бургас инж. Виолета Илиева и до кмета на града Димитър Николов.

„Като ученици, завършили една от най-успешните гимназии, не само за област Бургас, но и за цялата страна, ние остро възразяваме срещу опита да се вземе решение за намаляване с една паралелка приема в осми клас в ППМГ „Акад. Никола Обрешков“.

Силно загрижени за съдбата на нашата гимназия и като цяло за образованието в Община Бургас, ние считаме това решение за грешно и напълно необосновано, особено в навечерието на поставянето на ППМГ „Акад. Никола Обрешков“ на второ място в класацията на Българската академия на науките за математическите гимназии в страната през 2017 година“, се казва в петицията. В нея също се изброяват множеството успехи, завоювани от възпитаниците на Математическата гимназия. В заключение се казва: „В контекста на българското председателство на Съвета на ЕС и на неговия основен приоритет „Бъдещето на Европа и младите хора“ заявяваме, че подобно решение е безотговорно и пагубно за образованието в град Бургас. Затова ние, общността на ППМГ „Акад. Никола Обрешков“ - Бургас -общност от настоящи и вече завършили ученици, учители и родители, ще му се противопоставим с всички законни форми на протест“.

Пред наш репортер началникът на РУО инж. Виолета Илиева коментира, че до 1 февруари е срокът, в който всяко училище трябва да предложи вариант за намаляване на приема или компенсиране по друг начин липсващите ученици. По нейни думи – управлението е отворено за диалог и предложения от страна на директорите и учителските колективи.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Бургаски училища предложиха идеи за здравословен начин на живот
Кметът Димитър Николов поздравява лекарите за професионалния им празник
Млада лекарка избра Бургас пред Пловдив
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.