Поморие
С над 5 милиона лева защитават Ахелой от наводнения
TразмерT

Георги РУСИНОВ

 

С над 5 милиона лева Община Поморие ще ремонтира буните в Ахелой. За целта е обявена обществена поръчка, показа проверка на „Черноморски фар“. Наименованието й е „Ремонт, реконструкция на съществуващи брегозащитни съоръжения за защита от абразия на морския бряг в района на морски залив Ахелой – етап I и II“.

Брегоукрепителната бунна система е разположена в югозападната част на залив Ахелой и е част от общата брегоукрепителна система, създадена да предотвратява периодични наводнения, причинени от морски щормове между Поморие и Ахелой.

„Бунната система се състои в комбинация от каменно-насипни преливаеми съоръжения и брегоукрепителна стоманобетонова подпорна стена. Изградените съоръжения не са в добро техническо състояние и не могат да предпазят високия бряг от вредните щормови вълни“, пише в документацията по поръчката.

С проекта Община Поморие предвижда усилване на съществуващите траверси в зоната между „Марина Кейп“ и „Мидия Резорт“, както и зоната пред къмпинг „Ахелой“. Общият брой на траверсите е девет, с различна проектна дължина. Подпорните стени са разделени на четири участъка с различно предназначение и геометрия.

Точно предвидената прогнозна стойност е от 4 929 897.10 лева, без ДДС. Проектът освен изграждане на буни за запазване и защита на ахелойския бряг, предвижда и изграждане на пристан.

Крайният срок за кандидатстване по обществената поръчка е 10 декември 2019-а.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Започва реконструкция на три големи улици и парка в Каблешково
С над 1 милион лева: Ремонтират улици в Ахелой и Каблешково
Предстои ремонт на улици в поморийските села
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.