Приморско
С литийно шествие Приморско почете загиналите моряци и рибари
TразмерT

Жители и гости на Приморско и тази година празнуваха Никулден – деня на рибарите, моряците и банкерите.  Празничната програма започна в църквата „Св. св. Кирил и Методий“, където отец Гавраил отслужи тържествена Света литургия в чест на покровителя Свети Николай Мирликийски и за благоденствие на Приморско. След това жители и гости на града се включиха в литийното шествие от църквата към пристанището. В него традиционно участваха кметът на община Приморско д-р Димитър Германов и  служители на общинската администрация.  Шествието премина през паметната плоча на загинали рибари от Приморско. Те бяха почетени с полагане на венци и цветя. Венец в памет на загиналите моряци беше хвърлен в морето.

Раздаването на осветена рибена чорба, печена риба и вино бяха също част от програмата на Приморско за празника.

Детският спектакъл „Коледно сияние“, на чиито ще бъдат запалени коледните светлини на града  и  лампичките на  10- метровата коледна елха, е своеобразен край на празничния ден.

Празнично настроение цареше и в рибарския заслон, където морските хора на Приморско се бяха събрали да почетат своя покровител.

Китен също отбеляза  Никулден. Празненството се състоя на площада  пред кметството в града. Децата от детска градина „Пролет” отправиха своя музикален поздрав към гостите, а от кметството направиха изненада на имениците – юбиляри. Те  получиха поздравителен адрес от кмета на Китен.

Изненада бе подготвена и за рибарите от Китен –  г-жа Ивана Жекова им подари  кораб, изработен от морски елементи.

Събитието в Китен бе уважено от кмета на Община Приморско д-р Димитър Германов  и главния секретар на общината Мария Георгиева, които отправиха пожелания за здраве и благоденствие.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Приморско се представя на „ВАКАНЦИЯ & СПА ЕКСПО“
В Приморско почетоха празника на лозарите и винарите
Представиxа пред ученици в Приморско полицейската професия
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.