Бизнес
С фалита на „Томас Кук“ се убиват „пакетните“ почивки
TразмерT

Дона МИТЕВА

Фалитът на втория по големина британски туроператор „Томас Кук“ ще се отрази зле на родния туризъм. „Няма фалит, на който и да е голям туроператор в световен мащаб, който да не се отрази зле на  сектора“, категорична е Диана Колчева, председател на председателя на Клуба на хотелиера в „Слънчев бряг”. По нейни думи се очакват сериозни загуби за хотелиери и туроператори, които са работили с фалиралия туроператор. Добрата новина е, че повечето хора от бранша работят с повече от един туроператор. Не се знае каква ще е съдбата на клубния хотел в Слънчев бряг, който е на представителя на „Томас Кук“ за България „Астрал  холидейз“.

Има твърде много неизвестни, твърди Иван Иванов, председател на Бургаската регионална туристическа камара. Дали ще има фалити при нас е много трудно да се каже. Може със сигурност да се каже, този фалит удари най-много Балканите – Гърция, Турция, Кипър и България. Смятам, че за фалита се е знаело и не са взети последващи мерки - да не се договарят такива големи контингенти. Убеден съм, че застрахователите няма да покрият пълните щети, а само тези, които фалитът е обхванал. Тези, които са с индивидуални билети и нощувка, смятам, че застрахователят няма да ги покрие и онези, които са с почивка „последен момент“. Просто много неща са неясни“, заключи Иванов.

По непотвърдени данни британската компания държи 50% от полетите до двете черноморски летища.  Над 2000 туристи, почиващи по Черноморието,  са засегнати от обявения фалит. По-голямата част от тях са на почивка в Слънчев бряг.

Полетите на британския туроператор до началото на октомври от Бургас и Варна са отменени.

Представителят на „Томас Кук“ за страната Христо Гълбачев коментира за „Черноморски фар“, че на територията на страната има 6 хиляди туристи от фалиралата фирма. „От бургаското летище има до края на седмицата два полета, които са осигурени“, допълни Гълбачев.

Богдан Христов, заместник-председател на Бургаската регионална туристическа камара, коментира, че чрез гаранционния английски фонд, българските контрагенти на фалиралия „Томас Кук“ ще могат да си приберат дължимото. „Колегите трябва да четат малко повече – има защита вътре в условията на гаранционния фонд и за нощувки“, коментира той  и допълни,  че „най-голямата драма в нашия туризъм е невежеството на собствениците“. А що се отнася до „Томас Кук“, Христов подчерта, че авиокомпанията на фирмата е била с огромен капацитет към двете летища Бургас и Варна. „Те возеха освен техните си туристи, които ние на жаргон наричаме „пакетни туристи“ и индивидуални туристи, които записват почивките си по интернет. Техен основен превозвач са.  По моя преценка пакетните им туристи бяха около 25% от полетите, а болшинството бяха свободни“, обобщава Христов.

Той сподели още, че само час след официалното обявяване на фалита, негови британски партньори са  му се обадили и предоставили списък  с хотели, които работят с „Томас Кук“ , с идеята да лобира, за да заемат базата с техните фирми. Така че празно пространство няма да остане.

Най-емоционалната и зрелищната страна на фалита всъщност е прибирането на туристите. Експерти изчисляват тази акция на над 600 милиона. Самите служители в туристическата индустрия се ядосват, че парите не са дадени за оздравяване на фирмата, а предпочитат да я погребат, което не е добре не само за британците.

„По мое лично мнение убива се като че ли  вярата в пакетните почивки. На този етап ми е трудно да оценя дали  това е добре, или  лошо. Съвременният турист стана много динамичен. Сам предпочита да си избере хотел, да си направи програма“, обобщи Христов. Той призна, че търпи и директни загуби от фалита на „Томас Кук“, защото прави трансфери на британци. „Например сега трябваше да посрещна 40 човека.  Няма да дойдат. Загубата е около 1000 евро. Това е за един работен ден и непристигнали туристи“, призна Богдан Христов.

Според професор Стоян Маринов – бивш директор на Колежа по туризъм и настоящ декан на Факултета по управление в Икономическия университет във Варна, фалитът на „Томас Кук" е негативна новина и за българския туризъм. Експертът сподели мнение в програма „Хоризонт“ на националното радио, че това ще окаже влияние върху записванията за есенния сезон в нашите курорти от британски и немски туристи:

„Стоп на пътуванията както от Великобритания, така и от Германия и от други европейски страни. Има и такива, които основно работят с „Томас Кук“. При тях със сигурност ще се получат забавяния на плащания, може би редуциране на плащания, да не говорим, че в оставащите 20 дена или месец, когато са последните чартъри, те няма да имат и пристигане на туристи, което означава отново загуба на няколко десетки хиляди евра за един хотел. Това ще повиши отрицателните резултати през този сезон. Бизнесът ще бъде преразпределен между останалите играчи в Европа. Тези хотелиери, които досега са разчитали на „Томас Кук“, ще трябва да се преориентират. Много от дъщерните фирми ще бъдат купени от конкурентите. Бизнесът няма да спре. Просто това е едно почистване на пазара".

Британският туроператор фалира, след като в последната минута се провалиха на преговорите да бъде спасен. Правителството в Лондон увери, че ще бъдат организирани полети, с които да се приберат 150-те хиляди британски туристи по целия свят, включително от български черноморски курорти. В момента „Томас Кук“ има около 600 000 клиенти, почиващи на различни места по света.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
С търговци налагали „такса корона вирус“ ще се разправят от КЗП
Търсят се кадри за новите социални услуги
Разрешават провеждането на конгреси и семинари
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.