Бизнес
Русофилският шпионски скандал ще се отрази върху туризма
TразмерT

Дона МИТЕВА

Русофилският шпионски скандал би повлиял негативно върху туризма и икономическите отношения между двете страни, предупреждават хора, които работят на руския пазар.

Иван Кирязов е туроператор, който от  много години работи с руснаци. Неговата преценка е, че още е много рано да се говори за какъвто и да било отлив, въпреки че от Русия се чуват предложения за спиране на чартърните полети. Той е убеден, че неминуемо би се случил отлив, ако няма положителни ходове на ниво правителство, които да върнат нормалния тон в отношенията между двете държави. „В момента няма как да се усети отлив. Негативното  отношението от руска страна ще бъде в следващия сезон. Очаквам да има сериозни мерки, ако не се предприемат стъпки за възстановяване добрия тон на отношенията. За един-два дни няма как да се промени чартърна програма, която е отдавна направена. Този шум и острите декларации, за мене са целенасочени“, коментира туроператорът. Кирязов припомни спирането на чартърните програми от Русия до Турция след конфликта с руския самолет. Пример даде и с Грузия, където бе нападната руска делегация. Русия също спря полетите.

По неофициални пресмятания от страна на туристическия бранш спадът на руски пазар за този летен сезон е около 35%.

„Тази русофобия, която се развива в момента, е непремерена. При положение, че страната ни иска да развива икономически проекти, например газопровод „Балкан“, искаме стротелство – каним Росатом…“, допълва Кирязов. Той е убеден, че няма как в туризма да се компенсира с други рускоговорящи туристи, при положение, че от Беларус например продължават да плащат скъпи визи.

Ако се стигне до крути мерки от страна на Русия,  а именно спиране на чартърните полети до морето от бранша вещаят дори фалити на фирми, опериращи на този пазар

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Гуми менте заливат пазара
Прибраха опасен колбас от пазара
Култовата кръчма „Бургаски вечери“ дължи около 60 бона на „БКС“
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.