Бизнес
Русофилският шпионски скандал ще се отрази върху туризма
TразмерT

Дона МИТЕВА

Русофилският шпионски скандал би повлиял негативно върху туризма и икономическите отношения между двете страни, предупреждават хора, които работят на руския пазар.

Иван Кирязов е туроператор, който от  много години работи с руснаци. Неговата преценка е, че още е много рано да се говори за какъвто и да било отлив, въпреки че от Русия се чуват предложения за спиране на чартърните полети. Той е убеден, че неминуемо би се случил отлив, ако няма положителни ходове на ниво правителство, които да върнат нормалния тон в отношенията между двете държави. „В момента няма как да се усети отлив. Негативното  отношението от руска страна ще бъде в следващия сезон. Очаквам да има сериозни мерки, ако не се предприемат стъпки за възстановяване добрия тон на отношенията. За един-два дни няма как да се промени чартърна програма, която е отдавна направена. Този шум и острите декларации, за мене са целенасочени“, коментира туроператорът. Кирязов припомни спирането на чартърните програми от Русия до Турция след конфликта с руския самолет. Пример даде и с Грузия, където бе нападната руска делегация. Русия също спря полетите.

По неофициални пресмятания от страна на туристическия бранш спадът на руски пазар за този летен сезон е около 35%.

„Тази русофобия, която се развива в момента, е непремерена. При положение, че страната ни иска да развива икономически проекти, например газопровод „Балкан“, искаме стротелство – каним Росатом…“, допълва Кирязов. Той е убеден, че няма как в туризма да се компенсира с други рускоговорящи туристи, при положение, че от Беларус например продължават да плащат скъпи визи.

Ако се стигне до крути мерки от страна на Русия,  а именно спиране на чартърните полети до морето от бранша вещаят дори фалити на фирми, опериращи на този пазар

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
С търговци налагали „такса корона вирус“ ще се разправят от КЗП
Търсят се кадри за новите социални услуги
Разрешават провеждането на конгреси и семинари
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.