Любопитно
Руският север бе представен в Бургас чрез картини от нефт
TразмерT

Михаил КОЛЕВ

 

Картини на руския художник Александър Дмитриевич Кокорин, които са нарисувани с нефт, бяха представени в Морското казино на Бургас. Експозицията „Руския север“ за пръв път намира приложение извън пределите на Русия. Тя ще остане в морския град до 23 октомври, а входът за посетителите е свободен.

Самият автор не присъства на откриването, но бе представен от Татяна Пачгина, която също е художник.

„Изложбата е за първи път в България и много се радвам, че тя се провежда в Бургас. Тази техника на рисуване е много нова, както за Русия, така и за цял свят. Кокорин се занимава от 5 години с подобно изкуство. В своите картини, за да има различни цветове, използва малко бои и разтворители. Той е сътворил първата си картина много случайно – петролни работници от република Удмуртия го помолили да направи от нефт портрет на президента на републиката и така започнало всичко“, поясни пред „Черноморски фар“ Пачгина.

Тя допълни, че художникът и екипът му са се спрели точно на Бургас, защото знаели, че градът е свързан с нефта и по този начин ще бъде най-подходящ за експозицията.

Александър Кокорин е роден в град Ижевкс, република Удмуртия. Освен пътешественик и художник, той е професор и преподавател в Удмурския държавен университет. В момента обучава и своите студенти как да рисуват с нефт.

Кокорин няма да посети Бургас по време на изложбата, защото пътува само в Русия заради възрастта си (след около седмица ще навърши 75 години), разкри Татяна Пачгина.

Целта на рисунките му е да пресъздаде емоцията, която е усетил по време на обиколките си в руския север, който Кокорин определя като суров и много духовен.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Световният хакатон Global Game Jam отново идва в Бургас
Моноспектакъл, посветен на домашното насилие, ще бъде представен в Бургас
Правят филм за черноморската кухня
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.