Спорт
Руски треньор по карате подготвя бъдещи шампиони в Бургас
TразмерT

Интервю на Михаил КОЛЕВ

 

Павел Афанасиев е роден в град Клин, Русия. От 3 години руснакът живее в Бургас, където работи като треньор в карате-клуб „Никон“. Пред вестник „Черноморски фар“ Афанасиев разкри как се е озовал в страната ни и какви са неговите цели и амбиции.

- Г-н Афанасиев, каква беше причината да дойдете от Русия в България?

- През 2013-а година се запознахме със сегашния ни главен треньор Николай Цанев. С моя клуб от Русия бяхме на състезание в София на първия Nikon Open. Още тогава преценихме, че искаме да работим заедно с г-н Цанев. Започнахме да общуваме през Интернет. След това му казах, че искам да пробвам да се състезавам с моите деца на Национална купа или първенство. Бяхме в „Албена“ на Национално първенство, спечелихме 2 златни медала с моите състезатели Василис Романова и Алекси Раковски. След това поговорихме с Николай и от октомври месец 2015 година се преместих в България, за да започна моята работа.

 

- Доволен ли сте от условията тук, бързо ли свикнахте с обстановката?

- Да, аз много съм доволен от условията, които имаме тук. Първите две седмици ми беше трудно, защото когато дойдох тук, мислех, че знам всичко за България. Но започвайки моята работа, разбрах, че не знам нищо за страната.

 

- Колко души тренират във вашия клуб?

- Засега вече имаме 40 деца, тази година един от моите ученици, Иван Атанасов, започна да работи и като треньор. Той е 13 пъти национален шампион на България. Премести се от Добрич в Бургас специално за тренировки по карате, а сега вече се захвана и с треньорска дейност.

 

- Подходящ ли е вашият спорт за всякакъв тип хора, без значение от възраст и пол?

- Подходящ е за всички, няма значение възрастта или полът. Нашият спорт вече е и олимпийски, сега на Олимпиадата за младежи в Буенос Айрес се провеждат двубои по карате, ще има такива и на Олимпиадата през 2020 година в Токио. В момента в клуба има родители, които също се занимават с карате. Всеки е добре дошъл да тренира при нас.

 

- Какви са ви амбициите на вашия клуб?

- Нашите амбиции са много високи. Искаме да развиваме каратето не само като бойно изкуство, но и да научим децата на дисциплина и уважение.

 

- Кое беше последното състезание, на което се явихте и какво ви предстои в близко бъдеще?

- На последното състезание в Силистра спечелихме 8 медала – 4 сребърни и 4 бронзови. Сега тази седмица предстои Национална купа в Габрово, на която участие ще вземат трима мои състезатели – Иван Атанасов, Василис Романова и Панайот Андонов. След 2 седмици предстои Европейското първенство в Албена, където много мои ученици ще участват.

 

- Какви са Ви очакванията от това Европейско първенство?

- Надявам се, че ще спечелим много медали. Аз очаквам 5 медала.

 

- Каква е основната Ви цел като треньор?

- Моята цел е те да се развиват като спортисти. Това, което учат в спортната зала, да го покажат на състезанието. Но не държа само на спортната им кариера – те трябва да демонстрират и уважение, дисциплина, не само към хората в залата, но и към цялото общество.

 

- Кое Ви накара да се занимавате с карате?

- Като спортист започнах моите тренировки от 7-годишен. След това започнах да се състезавам на различни турнири и ми се стори доста интересно. Спечелих на едно състезание второ място. След това много дълго време нямах никакви резултати. Но упорството и голямото желание дадоха резултат и спечелих няколко медала на различни турнири. Първото ми състезание в чужбина беше 2001 година на Европейското първенство в Кипър. Там спечелих златен медал. Имам още различни награди, но засега моята е цел да се развивам като треньор. Когато детето излиза да се състезава – аз също се състезавам с него. Работя като треньор вече 11 години.

 

- Кога Ви беше по-лесно: преди като състезател или сега като треньор?

- Според мен като състезател ми беше малко по-лесно. Като треньор ми е малко по-тежко, защото това е много трудна професия. Някой може да те критикува постоянно, друг може да ти оказва влияние, всичко зависи от теб как ще оправиш тези неща. Трябва да направиш някаква психологическа подготовка не само за децата, но и за себе си.

 

- В Бургас има ли интерес към този спорт?

- Да, има голям интерес. Доколкото знам, Бургас има много различни отбори по карате. Но моята цел е да развивам олимпийски спорт.

 

- Какво си пожелавате в личен план?

- Пожелавам най-вече на децата повече време да тренират и да спортуват, може всякакъв спорт, който просто им харесва. Пожелавам им да дойдат да тренират карате, без значение дали искат да градят успешна кариера на спортист, или просто да тренират за себе си.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Румен Димов - изпълнителен директор на ФК „Созопол“: Не гоним на всяка цена класиране във Втора лига
Нефтоxимик с пето ново попълнение
Започна благотворителният футболен турнир в Меден рудник
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.