Любопитно
Руски кулинари рекламират заведения от Поморие и Бургас
TразмерT

Дона МИТЕВА

Президентът на международния комитет по развитие и популяризиране на черноморската кухня Владимир Баканов направи реклама на България и Черноморието по Руската федерална радиостанция „Вести FM“ @vestifm. В рубриката „Часът на гастронома", той разказа впечатленията си от осемдневното посещение на Ръководството на Федерацията на ресторантьорите и хотелиерите (ФРИО) на Русия в България.

В разговора с водещите Сергей Корниевски и Евгений Сатановски  той изказа суперлативи за шеф Севда Димитрова, чийто ресторант „Ahora" в столичния квартал „Лозенец“ заслужава аплодисменти. По думите на Баканов в него се сервират гурме шедьоври, а самата готвачка „играе умело с текстурата и притежава невероятно чувство за баланс на вкусовете“. Според него, за разлика отпреди 10 години, в България вече има гастрономически ресторанти, в които с гордост могат да се канят приятели от страни с традиции в гастрономията без страх от провал.

Баканов не спести суперлативи за Поморие и конкретно за шедьоврите на готвачите от ресторант „Сейнт Джордж“, където се е насладил на дегустация на традиционни кюфтета и кебапчета, наред с останалото меню, което е било двадесет и две степенно.

Бургас бе отбелязан на гастрономическата карта на руския експерт с „Ла Веранда“, ресторант, който също получи адмирации за безкрайно вкусната храна, макар и без претенции за гурме.

„Развитието на проекта „Черноморска кухня“ може да помогне за разширяване на сезона“, изказа убеждението си в ефир Владимир Баканов, подчертавайки, че проблемите със сезонността са не само за нашата част от курортите, а са валидни и в Русия. Той не спести ласкави думи и за партньорите си от бургаски регион Георги Тръпков и Желязко Атанасов, които усърдно работят по проекта.

Според руските гастрономически виртуози  местата,  където може да  се похапне извън дома, могат да бъдат разделени  на: предлагащи храна тип „джънк фууд“; предлагащи ястия, които просто засищат; предлагащи вкусни ястия; предлагащи засищащи и вкусни ястия; и предлагащи ястия, които са вкусни и изискани (гастрономични).

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
За Никулден възстановяват старата кула на фаропазача
Две братовчедки с една кауза
Нургюл Салимова: Шахматът е моята игра, искам да покажа на какво съм способна
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.