Култура
Родната къща на Адриана Будевска чака реставрация
TразмерT

Дона МИТЕВА

Родната къща на една от най-емблематичните български актриси и основоположник на родния театър - Адриана Будевска, се намира в град Добрич. Домът, в който е родена през 1878 година е  общинска собственост и в момента е в окаяно състояние, видя наш репортер. „Той е превърнат в къща- музей през 1978 година. След няколко земетресения, сериозното наводнение през лятото на 2014 година и поради несъобразени с характера на обекта строителни дейности на собственика на парцела зад къщата, нейното състояние рязко се влоши. Затова през 2015 година Общинският съвет в град Добрич гласува средства за изготвяне на проект за реставрация на къщата“, сочи поисканата от „Черноморски фар“ справка от Община Добрич.

Името на една от създателките на българския професионален театър е тясно свързано с Бургас и драматичния театър в града.

През юни 1914 година за първи път бургаската публика се среща с таланта на голямата актриса Адриана Будевска, която гостува със спектаклите на Народния театър „Дамата с камелиите" - Маргарита Готие и „Чест" - Амалия.

През март 1921 година Бургас чества голямата драматична актриса с едни от най-значимите й роли - Мария (“Иванко"), Рада ("Под игото"), Костанда ("Свекърва"), Нора ("Нора") и др. Високото изпълнителско майсторство и емоционална наситеност, с която Адриана Будевска разкрива образите, покорява публиката.

През декември 1953 година бургаският театър бива удостоен чрез указ с името на голямата българска актриса. Това сочи справка от историята на бургаската Мелпомена, публикувана на интернет-страницата на ДТ „Адриана Будевска“.

 Проектът за реставрация на родната къща на Будевска в Добрич е изготвен от екип с ръководител арх. Ана Енчева, обясняват от пресцентъра на общината там. От  години тече доста тромава бюрократична процедура за съгласуване на тези документи с близо десетина институции. Едва през миналата 2018 година се е стигнало до издаване на разрешително за реални ремонтни дейности.

От местната администрация на Добрич припомнят, че още през 2016 година Регионален исторически музей - Добрич  е спечелил конкурс към Министерството на културата за реставрацията на музейния обект. Такова обаче до момента не е направено.

Основната част от средствата за реконструкция са осигурени от Министерството на културата. „Община  Добрич и РИМ - Добрич също са пряко ангажирани с реализацията на реставрацията, която се надяваме да приключи през 2019 година“, ни увериха от родния град на Будевска.  

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Маестро Григор Паликаров е носител на тазгодишната награда „Емил Чакъров“
100 години от рождението на адвоката и поет Карекин Мануелян
Включете се в латино ритмите по „Богориди“
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.