Бургас
Родителски страсти при приема в първи клас, в Меден рудник и центъра са против новите правила
TразмерT

Искат ново райониране и повече възможности за децата си

 

Петя ДОБРЕВА

 

Родителски страсти се разгоряха около проекта за Система за централизиран прием, записване и приемане на ученици в първи клас в общинските училища на територията на Община Бургас. Той е изработен от общинската администрация съгласно изискванията на новата Наредба 10. Тя определя правилата, по които ще се приемат първокласниците от учебната 2018/2019 година. В Наредба 10 има задължителни критерии, които всяка община трябва да спазва при изработването на своята система. Документът обаче дава възможност на администрациите в цялата страна да изработят и свой допълнителен критерий за прием. В Община Бургас като такъв са избрали районирането. Според този критерий, територията на общината се разделя на отделни райони и всеки родител може да избира измежду училищата, които попадат в неговия район. Ако те не ги удовлетворяват, може да подадат документи за някои от училищата в съседния на тях район.

Няколко дни след като проектът бе представен и качен в сайта на Общината, страстите се разгоряха. Родителите се обявяват против районирането. Най-сериозни са броженията за разделянето на училищата в централна градска част и в най-големия комплекс „Меден рудник“. Вече има предложения в Меден рудник да няма два, а един район. Други родители, чиито деца сега са в предучилищна група в ОУ „Александър Георгиев-Коджакафалията“ роптаят, защото няма да могат да ги запишат в първи клас там, тъй като по настоящ адрес училището не попада в техния район.

Има и други родители, за които районирането се оказва дискриминационно, тъй като не им дава възможност да избират училище в съседен на техния район. Такъв е случаят с Деница Стоянова, майка на бъдеща първокласничка. Семейството й живее в село Твърдица и според предложения от Общината проект тя трябва да запише дъщеря си в ОУ „Христо Ботев“ в съседното село Маринка. Това училище е определено за родителите, които живеят в Маринка, Твърдица, Извор и Димчево. На район „Маринка“ няма съседен район. Така на практика живеещите в тези четири съставни селища на общината не могат да избират друго училище, освен посоченото. Ако подадат документи за кандидатстване в школо в Меден рудник например, ще загубят значителен брой точки при класирането.

„Родителите имат възможност да правят предложения. Ние ще ги обсъдим и ще ги вземем под внимание преди проекта да бъде входиран в окончателния си вариант в Общинския съвет, където трябва да бъде гласуван на сесията в края на март“, коментира Йорданка Ананиева – заместник-кмет по образование в Община Бургас.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Почина големият бургаски изпълнител Росен Петров
KAT-Бургас няма да работи в петък след 12 часа
Бургаски ученик е на финала на конкурса за стипендията на Фондация „Кроношпан“
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.