Бургас
Родителски страсти при приема в първи клас, в Меден рудник и центъра са против новите правила
TразмерT

Искат ново райониране и повече възможности за децата си

 

Петя ДОБРЕВА

 

Родителски страсти се разгоряха около проекта за Система за централизиран прием, записване и приемане на ученици в първи клас в общинските училища на територията на Община Бургас. Той е изработен от общинската администрация съгласно изискванията на новата Наредба 10. Тя определя правилата, по които ще се приемат първокласниците от учебната 2018/2019 година. В Наредба 10 има задължителни критерии, които всяка община трябва да спазва при изработването на своята система. Документът обаче дава възможност на администрациите в цялата страна да изработят и свой допълнителен критерий за прием. В Община Бургас като такъв са избрали районирането. Според този критерий, територията на общината се разделя на отделни райони и всеки родител може да избира измежду училищата, които попадат в неговия район. Ако те не ги удовлетворяват, може да подадат документи за някои от училищата в съседния на тях район.

Няколко дни след като проектът бе представен и качен в сайта на Общината, страстите се разгоряха. Родителите се обявяват против районирането. Най-сериозни са броженията за разделянето на училищата в централна градска част и в най-големия комплекс „Меден рудник“. Вече има предложения в Меден рудник да няма два, а един район. Други родители, чиито деца сега са в предучилищна група в ОУ „Александър Георгиев-Коджакафалията“ роптаят, защото няма да могат да ги запишат в първи клас там, тъй като по настоящ адрес училището не попада в техния район.

Има и други родители, за които районирането се оказва дискриминационно, тъй като не им дава възможност да избират училище в съседен на техния район. Такъв е случаят с Деница Стоянова, майка на бъдеща първокласничка. Семейството й живее в село Твърдица и според предложения от Общината проект тя трябва да запише дъщеря си в ОУ „Христо Ботев“ в съседното село Маринка. Това училище е определено за родителите, които живеят в Маринка, Твърдица, Извор и Димчево. На район „Маринка“ няма съседен район. Така на практика живеещите в тези четири съставни селища на общината не могат да избират друго училище, освен посоченото. Ако подадат документи за кандидатстване в школо в Меден рудник например, ще загубят значителен брой точки при класирането.

„Родителите имат възможност да правят предложения. Ние ще ги обсъдим и ще ги вземем под внимание преди проекта да бъде входиран в окончателния си вариант в Общинския съвет, където трябва да бъде гласуван на сесията в края на март“, коментира Йорданка Ананиева – заместник-кмет по образование в Община Бургас.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Продължава обработката на тревните площи за кърлежи
Стъпваме по "Богориди" върху карта на Стария Бургас
При огромен интерес започна „Европейската нощ на музеите”
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.