Любопитно
Роботи премериха сили в Бургас
TразмерT

Състезание между роботи се проведе за първи път в Бургас. Авторите на проектите са ученици от четири местни училища – ПГЕЕ „Константин Фотинов“, ППМГ „Акад. Никола Обрешков“, ПГМЕЕ и Професионална гимназия по компютърно програмиране и иновации. Надпреварата се проведе в Културния дом на Нефтохимика.

Футуристичното състезание протече в четири кръга - мини сумо, следене на линия, състезание с Лего роботи и демонстрация на роботи. Целта на състезанието е учениците да демонстрират знания и умения в областта на съвременните информационни технологии, управлението на киберфизични системи и алгоритми.

Сред участниците бе и Калин Крумов, който е от 12 „Г“ клас от Електрото. Той и неговите съученици представиха робот тип Марсоход. Започнали са изграждане му миналата година, но е имало периоди, когато са спирали дейност, поради липса на време и място.

Калин Крумов (вдясно) заедно със своя съученик и съотборник Петър Димитров

„Целта на робота е да влиза в опасни за човешкото здраве зони и да изследва дали въпросната територия е безопасна за хората. Оборудвали сме го с гайгеров брояч и сензори за газ и влажност, управлява се дистанционно. Идеята се породи, защото на нас интересът ни като цяло е към опасните зони и ситуации. Казахме си: „Хайде да направим един робот, който да ходи вместо хората в опасни места и да ги изследва“, заяви пред вестник „Черноморски фар“ младежът.

Освен него в отбора му са и връстниците му Петър и Димитър, помагали са им техният учител, както и други странични хора.

Роботът тип Марсоход, създаден от ученици от ПГЕЕ "Константин Фотинов"

Калин работи в момента по приложение, което да изпраща сигнали от Марсохода и те да се четат от мобилно устройство.

„Искаме всичко да е дистанционно и възможно най-безопасно за човека“, категорични са момчетата от ПГЕЕ.

На събитието присъстваха и кметът на Бургас- Димитър Николов, както и заместник-кметът по образование и култура Йорданка Ананиева. Градоначалникът пожела успех на всички участници и заяви, че в Бургас може да се сформира подобен клуб, който да носи за в бъдеще успехи на града в тази сфера.

Творенията на участниците бяха оценени от специално жури, съставено от IT специалисти и преподаватели.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Иван и Станислав, които преобразиха подлеза до Операта
Влюбена двойка се венча на крилото на самолет
В последния ден на лятото - слънце и слаб вятър
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.