Бургас
РИОСВ: Миризмата над Бургас идва от стари нефтени утайници
TразмерT

Глобяват „Лукойл“ и „Кроношпан“ след проверки

 

Всички  измервания на територията на двата завода в Бургас-"Лукойл" и "Кроношпан" и на града са показали, че няма отклонения в параметрите на вредните вещества във въздуха.

В "Лукойл" са направени пет проверки от инспекцията,  които са свързани със сигнали на бургазлии за качество на въздуха и неприятна миризма в него. Не са открити превишение на нормите на сероводород, азот, както и на бензини, съобщи на пресконференция в РИОСВ –Бургас –директорът на екоинспекцията Тонка Атанасова. На срещата присъстваха и зам. кметът по околна среда на Община Бургас Руска Бояджиева и председателя на комисия по опазване на околната среда в местния парламент д-р Георги Митев.

По време на проверките е станало ясно, че на една от площадките в "Лукойл" се обработват стари екологични щети, т.е рекултивират се т.нар. нефтени утайници, като производствените мощности в завода не са съобразили с метеорологичните условия и не са намалени производствени мощности.

В тях има остатъци от керосин, мазут, полипропилен, както и поражения от големия пожар в предприятието преди години. В момента работата по преработката на утайките е спряна, но те така или иначе трябва да бъдат ликвидирани до 2020 година. Другите два утайника се намирам край "Меден рудник" и парк "Росенец", но са с много по-малък мащаб от този, която се намира на територията на предприятието.  В парк „Росенец“ те вече не функционират, а в „Меден рудник“ работата по закриването им ще приключи през май. При неблагоприятно време имало голяма вероятност бургазлии да усещат лошата миризма именно от въпросните утайници.

Според приватазационен договор Лукойл има задължение да ликвидира утайниците до 2020 година, но операцията по премахването им се финансира от държавата.

17 проверки са извършили от РИОСВ и на „Кроношпан“, на една от тях е установено миризма от попарена дървесина, като отново не е спазено комплексното разрешително, каза още Атанасова.

Предприятията ще бъдат глобени поради споменатата по-горе причина за невзетите мерки свързан с намаляване на производствените мощности. Санкцията за "Лукойл-Нефтохим" ще бъде между 60 и 100 хил. лв., докато за "Кроношпан" тя ще бъде по-малка - около 40 хил. лв.

Актовете могат да бъдат обжалвани в съда.

От РИОСВ заявиха, че до дни ще започнат да работи денонощна гореща линия.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Подписаха допълнително споразумение към КТД в сферата на образованието
Млади модни дизайнери искат да сбъднат мечтата на абитуриентка от Бургас
Училищата в Бургас ще минат на едносменен режим след 10 години
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.