Бургас
Решават за грипна ваканция другата седмица
TразмерT

Ина ПЕТРОВА
 

         Новините за ръст на болните от грип в Бургас веднага провокираха ученически блянове за неочаквана ваканция. Истината е, че това ще се решава следващата седмица, а дали ще се обяви ваканция зависи от това ще продължат ли да се увеличават грипозните.

         Официално регистрираните болни от остри респираторни заболявания в Бургаска област за първата седмица на тази година е 344. Това реално е двойно повече от отчетените в края на 2018-а, когато бюлетинът сочи 187 души. За да бъде обявена грипна епидемия от грип, случаите трябва да са поне със 100 повече от сегашната бройка. Затова от РЗИ обясниха, че след като обобщят данните от тази седмица,  ще се вземе окончателно решение. Вероятната дата на срещата е 15 януари.

         Припомняме, че преди коледно-новогодишните празници също имаше завишен брой болни, но след това нивото падна. Сега в Бургас отново има доста поразени от остри респираторни заболявания, включително от грипни вируси. Преобладавали тези от група „А“, изпратени са няколко проби към Националната референтна лаборатория в столицата. Лекари смятат, че тази година най-голяма заплаха се очертава щамът „Мичиган", близък до свинския грип. В рисковата група попадат по-скоро младите хора в активна възраст, децата, бременните и тези с наднормено тегло. Характерно за въпросния щам е, че може да засегне нервната система и да доведе до тежки неврологични усложнения като менингити и енцефалити. Най-честата „опашка“ на грипа си остава пневмонията. Добрата новина е, че щамът е включен в противогрипните ваксини и който е имунизиран е по-защитен.

         Най-голямата грешка, която разболелите се допускат, е неглижирането. Ако наистина сте болни от грип, не рискувайте да продължавате да ходите на работа или училище. Така се увеличава рискът от развитие на усложнения, а и заразявате хората около вас. Вместо това останете 2-3 дни вкъщи и започнете своевременно антивирусно лечение, съветват лекари. То е ефективно в първите 24 до 48 часа от проява на признаците.

 


 

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Етажните паркинги изместиха идеята за буферните в Бургас
Бургазлийче проведе изпитите си след 7 клас в пловдивска болница
Авторът на новото лого на Автото получи своята награда
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.