Бургас
Решават възлов проблем с паркирането край „Народен юмрук“
TразмерT

Стотина души се вълнуваха най-много от паркоместата по булевард "Демокрация"

Общината организира обществено обсъждане за предстоящия ремонт

 

Георги РУСИНОВ

 

Живеещите по „Демокрация“ най-се вълнуваха от паркоместата по булеварда. Това стана ясно от провело се обществено обсъждане за предстоящият проект, който ще промени облика на булеварда. Той е във връзка със стартирането на бърза автобусна линия, свързваща комлекс „Славейков“ и центъра. Идеята е на принципа на Б1 и Б2 да има и линия Б3, която да тръгва от Терминал „Славейков“ да преминава по „Димитър Якимов“, „Стефан Стамболов“ от там да се включва по „Демокрация“, да отива до „Булаир“ и от там до финалната дестинация Автогара Юг.

Инж. Чанка Коралска, заместник-кмет на Община Бургас обясни, че двете платна ще запазят сегашния си вариант, като допълнително от двете страни на движението ще има и по една бус лента, в която ще се движат само автобусите. На места тя ще е споделена и за автомобили, като на кръстовища например. Коралска добави, че паркоместата по булеварда ще се запазят, като за целта обаче ще бъдат обособени точно такива. Досега и от двете страни спирали автомобили, което обаче не било регламентирано, според нея.

Именно темата с паркоместата предизвика най-голям дебат на срещата, на която присъстваха стотина живеещи на „Демокрация“, както и бургаски инженери и архитекти. Живеещи в района на известния бургаски блок в „Лазур“ – „Народен юмрук“ изразиха мнение, че регионът им и сега е натоварен от многото паркиращи автомобили. Обясниха, че заради многото банки, магазини и офиси в района, външните автомобили са много. Отделно от това хората в блока също имали остра нужда от повече паркоместа.

Инж. Коралска им обясни, че има вариант за реализиране на паркинг с около 50 места точно до блока, където в момента терен се води за градинка, но всъщност представлява кална площадка. Заместник-кметът припомни и че когато навремето са строени тези стари блокове е предвиждано, че едно семейство притежава един автомобил, а в днешно време е масово почти всяко да е с по 2-3, което само по себе си е проблем с намирането на места за паркиране.

Жена от блока предложи на заместник-кмета неугледни бараки край блоковете 31, 32 и 33 да бъдат съборени и там да се направи паркинг също. Съседите й обаче веднага й репликираха с думите, че това са частни имоти.

Понеже възникнаха въпроси относно сигурността на пешеходците инж. Коралска обясни, че пешеходни пътеки няма да има, а на всички точки, където ще се пресича ще има пешеходни светофари. Според нея и проектантите на проекта това бил най-сигурният начин.

В момента Община Бургас събира мнението на живеещите по булеварда и ще вземе предвид всички предложения. Работата по ремонтите трябва да започне март-април догодина, а самият проект в тази му част да е готов до края на 2020-а.

 

Очаквайте материал и за евентуалното реализиране на подземна улица от Чадъра до Гъбката!

 

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Хиляди бургазлии в очакване на запалване на коледните светлини
С иновативна безкръвна операция уролози от УМБАЛ Бургас спасиха бъбрека на млада жена
С литийно шествие в Бургас бе почетена паметта на загиналите моряци и рибари
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.