Бизнес
Ренесанс за „Совиньон блан“ при вината отчитат производители
TразмерT

Цветът на розето – визитна картичка на винарната

Малки винарни в региона излизат на пазара с „Врачански мискет“

 

Дона МИТЕВА

Големите водещи винопроизводители от региона и тази година ще се впуснат в надпревара за „Ритон“- ите. Тазгодишната „Винария `2018“ ще се проведе от 21 до 25 февруари в Международен панаир - Пловдив. Български и чуждестранни изби и търговци ще представят своите колекции на най-престижния форум на лозарството и винарството в Източна Европа. Неговото 26-о издание ще покаже, освен вината, и по-богат асортимент от високоалкохолни продукти като уиски, коняк, узо, и повече видове плодови ракии, превръщащи се в новото увлечение на ценителите.

Посетителите ще дегустират новата реколта, за която се очаква да бъде на изключително високо ниво. Ще могат да опитат вина както от България, така и от Португалия, Франция, Италия и други страни, изделия на дестилерии от Сърбия,  Черна гора, Босна и Херцеговина.

Наред с утвърдените, големи винарни, на пазара като нова тенденция се забелязва амбициозната поява на малки шата в региона, които произвеждат местни отбрани вина с отлично качество. Те залагат на недотам масови вина. „Има такива винарни, които  наистина предлагат интересни вина от регионален клас. Много интересно една от тях предлага „Врачански мискет“. На една дегустация това вино направи много добро впечатление -макар да е свързано с нашия регион, а не с Врачанско“, коментира Парашкева Янева, административен секретар на Лозаро-винарската камара в Бургас. И тя допълва, че донякъде това е в разрив с традицията, защото в нашия регион сме свикнали да се наслаждаваме на „Просенишки мискет“, „Сунгурларски мискет“. „Но това вино стои добре като тероар и като качество“, заключава експертът.

Като цяло тенденцията с налагането на розето е почти завършена. „Сега вече се налага като тенденция, че розето няма моден цвят. Различните винарни излизат на пазара с цвят, който съответната изба решава, че е модел – икона  за нея. Нещо като визитна картичка или запазена марка. Затова някои винарни предпочитат по-пастелните, по-измитите цветове, със слаб интензитет, но с плътно тяло с вкус на дребни плодове, други залагат на чери „Розе“-то, което е по-тъмно. Просто всичко е от – до“, обяснява Янева.

Същевременно  се забелязва ренесанс, възход на Совиньон блан, и то от собствени насаждения, което е традиционно за  региона вино. „Совиньон блан“ е ценен бял винен сорт. От гроздето му се приготвят висококачествени сортови и купажни бели сухи, полусухи и сладки вина, които се отличават с прозрачен жълтеникаво-зелен цвят, свеж и хармоничен вкус.

В региона категорично няма синьо, нито оранжево вино.  Тук се залага на натуралните вина. „Категорично тук не се произвежда синьо вино“, отбелязва Янева. Тя допълва, че се засаждат тук и обаче екзотични сортове като  „Код Малбек“ и „Мурведър“ - лозичките са внесени от Франция.

Традиционно на пазара добре стоят и купажните вина.

Миналогодишната реколта `2017 се определя от лозари и винари като „брилянтна“. Определено, произведените вина са с отлично качество, макар като добив в тонове  гроздето да е било по-малко, но с отлична захарност.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Бизнесът подава ръка на IT-гимназията
КЗП с дежурни екипи за студентския празник
Зарядна станция за еко автомобили заработи на пристанището
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.