Регион
Релаксираме на близо 700 басейна в Бургаско
TразмерT

Започват масови проверки за качеството на водата в тях

 

Остатъчен свободен хлор – причина за най-много предписания миналото лято

Ина ПЕТРОВА

694 са плувните басейни, на които ще релаксират туристите по Южното Черноморие това лято. Бройката им е с 12 повече в сравнение с миналата година. В момента там тече трескава подготовка по пускането им в експлоатация, така че съоръженията да са изрядни и разбира се, безопасни. „На работещите басейни вече са извършени първи проверки, за останалите - това предстои. Целогодишните закрити басейни пък се проверяват през цялата година“, заяви д-р Мариана Кофинова от Регионалната здравна инспекция в Бургас. Доскоро именно тя ръководеше експертите от Дирекция „Обществено здраве“, които отговарят за този контрол, но от месец март е на друга позиция - временно изпълняваща длъжността главен секретар на РЗИ.

Задължение на всяко физическо или юридическо лице, стопанисващо такъв обект, е при въвеждане на басейна в експлоатация за летния сезон, след основното му почистване, да вземе проби за удостоверяване безопасността на водата и ефективността на системата за пречистване. Всеки месец собствениците са длъжни да провеждат изследвания на водата в акредитирана лаборатория за химичен и микробиологичен анализ. Протоколите от анализите се съхраняват в обекта и се представят при проверка.

В РЗИ се води специален регистър на плувните басейни с обществено предназначение. Какво показва той? От 694 басейна - 621 са открити, 76 закрити. За никого няма да е изненада, че основната част от тях са съсредоточени в една-единствена община и тя е Несебър. Там са регистрирани 449 басейна, от които 262 се намират в курортен комплекс „Слънчев бряг“. Следва Община Созопол със 73 басейна, Община Приморско с 49 басейна, в Община Царево са 45, с един по-малко са в Община Поморие. На територията на община Бургас са регистрирани 29 басейна, два са изградени в Община Средец и по един басейн си имат в общините Карнобат, Айтос и Сунгурларе.

Да са чисти, с добре поддържани душове, съблекални и най-вече да са безопасни – това са основните неща, на които държат почиващите на басейн. Дали всичко това се спазва проверяват експерти от РЗИ, като това е подчинено на одобрен план с доста изисквания. Следи се за следните аспекти: извършена ли е регистрация на обекта; има ли и какво е състоянието на обслужващите помещения - санитарни възли, съблекални, душове, обозначена ли е дълбочината на басейна, какъв е режимът на почистване и дезинфекция, има ли указателни табели, осигурени ли са медицинско обслужване и спасители. „Основен елемент на контрола е качеството на водата за къпане в басейна. За целта лицето, което извършва дейността, съхранява в обекта дневник с регистрираните резултати от ежедневния контрол по показател остатъчен хлор и рН, протоколи от извършени изследвания на водата на басейна по микробиологични и химични показатели от акредитирани лаборатории. Нашият контрол също включва вземане на проби и анализ на водата по микробиологични и химични показатели“, посочва говорителят на РЗИ – Бургас Елица Карагьозова.

Проверките, съгласно здравните указания, са най-малко два пъти годишно. При сезонните обекти кратността на проверките може да бъде по-малка и зависи от продължителността на работа на обекта през сезона.

Проверките за сезон `2019 сега стартират, но какво показват миналогодишните? От взетите 20 проби от дезинфекционни препарати и разтвори всички са стандартни. Отклонения обаче има при пробите за химичен и микробиологичен контрол. От 203 проби за химичен контрол, с извършени 2030 изследвания и 406 проби за микробиологичен контрол с извършени 2030 изследвания, нестандартни по химични показатели са 47 проби. Отклоненията тук са по показатели перманганатна окисляемост, амониев йон, активна реакция, нитрити, като най-голям е броят на пробите, неотговарящи по показател остатъчен свободен хлор, информират от РЗИ. Допълват, че делът на нестандартни проби е намалял, спрямо предходната година, но все още е висок - 23,15%, при 31% за 2017 година. По микробиологични показатели не отговарят 14 проби, което е 3,4%, при 1% за предходната година. „По-високият брой на нестандартни проби при химичните показатели в сравнение с микробиологичните се дължи на неправилно и некомпетентно дозиране, най-вече на хлорните препарати от фирмите, поддържащи басейните, или презастраховане, непосредствено преди проверката на инспектора от страна на служителите на басейна“, пояснява Карагьозова.

За тези нарушения са връчени 10 предписания на 10 обекта за провеждане на хигиенни мероприятия. Съставени са 12 акта за некачествена дезинфекция на водата в басейните.

Неправилното третиране с дезинфекционни препарати може да доведе, както до увеличаване на общия брой микроорганизми при недостатъчна обработка, така и до дразнене на кожата и лигавиците, възникване на алергична реакция на организма и други общи прояви при много чувствителни лица, при прилагане на по-големи концентрации на химични вещества, използвани за дезинфекция, предупреждават здравните експерти от РЗИ. Затова всички ние разчитаме на постоянен и стриктен контрол, така че да сме спокойни при летния си релакс на басейна.

 

 

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Три автомобила се блъснаха на пътя Поморие-Слънчев бряг
Несебър ще реставрира топ обекти в Стария град по проект
Последно сбогом! Десетки изпратиха в последния му път Жорж Ганчев
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.