Айтос
Реквием за две изключителни айтозлийки
TразмерT

През месец октомври т.г. се навършват 30 години от кончината на Калиопа Апостолова - едно от знаковите имена в образователната история на Айтос. Не са много учениците, които пазят спомена за тази изключителна личност. Краеведът Петър Панчев е сред тези, които са поддържали в годините лични контакти с Апостолова. В едно от последните си писма от януари 1985 г., учителката, вече на преклонна възраст, моли Панчев да й предостави материали за живота на друга известна айтозлийка - д-р Елена Кръклисийска - първата жена „майор" в българската армия.

Малко са днес айтозлиите, които знаят имената на тези две забележителни дами, известни на своите съвременници с високия си професионализъм. В желанието да съхрани паметта за тях, Петър Панчев ги представя на читателите на общинското издание.

Много незабравими учители е имало в айтоската гимназия, но сред всички се откроява учителката по френски език Калиопа Апостолова. Уникален е начинът, по който тя „налива" знания на своите ученици. Методиката й на преподаване на френския език е нива над тази на доценти и професори в столицата. Един знаещ и строг, справедлив и непрощаващ хитруването просветител. Калпазаните се страхуват от Апостолова, но ученолюбивите я ценят изключително много. Няма свое семейство, не се омъжила до края на живота си. Нейни деца са учениците, отнася се с огромна любов към тези, които се трудят.

Завършила образованието си в Нанси, Франция, Апостолова отдава целия си живот на образованието в Айтос като учител и директор на гимназията. Затова, когато се пенсионира, нейният дом е винаги пълен с бивши ученици. Живее с техните мечти, трудности и радости, и не престава да помага на всеки, който потърси помощта й. Поколения я помнят като символ на всеотдайност. „А това може да бъде заслужено само по един начин - с любовта и уважението на айтозлии", казва още Панчев.

През 1985 г., интересът на Калиопа Апостолова към д-р Елена Кръклисийска бил продиктуван от желанието й да разкаже на женския клуб в Айтос повече за първата жена „майор" в българската армия. Елена е от известната айтоска фамилия Кръклисийски. Баща й Константин Кръклисийски, преселник от Лозенград, успява да създаде едно от най-модерните за онова време земеделски стопанства, закупува трактори и вършачки от Унгария. Около стопанството възниква и се оформя ново селище, наречено на неговото име - Константиново (днес Ветрен). Подписва се с прякора Кръклисийски, от Кръклисе, тогавашното име на Лозенград.

Избиран е за кмет на Айтос, за окръжен съветник, за народен представител. Бил е депутат в Първото народно събрание във Велико Търново. Княз Александър Батенберг е гостувал в дома му в центъра на Айтос през 1886 г. Умира през 1911 г., при дъщеря си Елена, в Швейцария.

Елена е родена в Айтос през 1880 г. Завършва френски колеж в Пловдив, а през 1910 г. заминава за Швейцария да следва медицина в Женева. Тук става близка приятелка с Ленин и Плеханов. По-късно се установява в София и добива известност като един от най-добрите лекари в столицата. По време на Балканската война е мобилизирана във военната болница в Лозенград, където оказва помощ на стотици ранени български войници. За заслугите си като военен лекар, тя получава чин „майор". Според военната история, айтозлийката д-р Елена Кръклисийска е първата жена-лекар в българската армия, носител на това звание. Умира през 1961 г. в София.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Строителство и ремонти са акцентите в програмата на кмета Васил Едрев за 2019 година
200 айтоски бебета са родени в чужбина през 2018 година
Община Айтос реновира и разширява спортна зала "Аетос" през 2019 година
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.