Регион
Рекордно много сменили джипито в Бургаско
TразмерT

Загубата на доверие към лекаря-основа причина

 

 

Ина ПЕТРОВА

          Рекордно много пациенти от Бургас и региона са сменили личния си лекар през декември. Такава възможност имаше от 1 до 30 декември и от нея са се възползвали 7716 души, съобщиха от Районната здравноосигурителна каса в града. Броят им е с над 1500 повече в сравнение с месец юни, когато отново имаше опция да се мине към друго джипи. Тогава това са сторили 6147 пациенти.

          „Не можем да кажем по какви причини хората решават да сменят личния си лекар. В бланката не се посочва причина и няма как да отговорим“, заявиха от РЗОК в отговор на въпроса ни за мотивите за тази промяна. Част от тях, споделени от пациенти, са свързани със загуба на доверие към лекаря по различни причини и промяна на адреса на пациентите, включително емиграция в чужбина. Задължително условие е пациентите да са здравноосигурени.

          Следващият период за възможна смяна е от 1 до 30 юни. За целта е необходимо да се попълни формуляр за постоянен избор на общопрактикуващ лекар, който се закупува от книжарниците за специализирана медицинска документация. Формулярът може да се изтегли и от сайта на НЗОК. Здравноосигуреното лице, което прави избора, представя на новоизбрания общопрактикуващ лекар здравноосигурителната си книжка. Ако няма такава, представя третия екземпляр от предходния лекар и съответно новата регистрационна форма, с която ще прави постоянния избор. Документите се подават при новоизбрания лекар.

          Все още много малко хора сменят доктора си онлайн. Такава възможност се дава отдавна, но за целта е необходим електронен подпис. „Това обаче явно затруднява хората. Единици са тези, които се възползват от електронната услуга“, коментират от РЗОК-Бургас.  

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
75 310 000 лева е проектобюджетът на Несебър/Вижте за какво се заделят пари през 2019?/
Експертизата: Над декар са унищожените дюни на „Смокиня“
Търси ли си релса Валери Симеонов?
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.