Бургас
Разговор за морето – от митовете до синята икономика
TразмерT

„От митовете и легендите за водата до синята икономика” тазгодишната тема  на кръглата маса „Морето – граница или врата“. Тя  се провежда за 10-та поредна година под патронажа на проф. Маруся Любчева, член на  Европейския парламент  мандат 2007-2009, 2013-2014  и  основател на Черноморски институт.

При откриването на форума проф. Любчева бе категорична: „Налага се интергация между проблемите на Черно море,   така че възможно най-много хора да се приобщят към каузата. А България да се отвори към морето. Да се създаде интегрирана морска политика. За това и тази година за наша тема сме избрали „От митовете и легендите за водата до синята икономика” – да се покаже всеобхватността на морската тематика“ .

Докторант Валентина Маренова, от Бургаски свободен университет запозна присъстващите със своята тема „Синята икономика и влиянието й върху конкурентноспособността на хотелиерския продукт в България“. В изказването си тя подчерта, че крайморският туризъм, в частност хотелиерството е сред най-големите работодатели в страната. То осигурява работа на 54.4 хиляди души работа. За конкурентноспособността  лекторката бе категорична, че са определящи състоянието на базата и квалификацията на кадрите – въпреки силно субективният фактор на оценка от страна на потребителите.

Проф. д-р Милен Балтов, Бургаски свободен университет говори по темата: „Пазарен потенциал на енергетиката в синята икономика“ и з класическите и съвременни форми на икономически действия край и в морето като туризъм, риболов и енергия, добивана от ВЕИ, аквакултури и т.н.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Оперират малкия Антонио в Хановер през декември
УМБАЛ Бургас с поредна инициатива за недоносените бебета
Бургаски деца и родители участваха в кампания за здравословно хранене
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.