Бургас
Разговор за морето – от митовете до синята икономика
TразмерT

„От митовете и легендите за водата до синята икономика” тазгодишната тема  на кръглата маса „Морето – граница или врата“. Тя  се провежда за 10-та поредна година под патронажа на проф. Маруся Любчева, член на  Европейския парламент  мандат 2007-2009, 2013-2014  и  основател на Черноморски институт.

При откриването на форума проф. Любчева бе категорична: „Налага се интергация между проблемите на Черно море,   така че възможно най-много хора да се приобщят към каузата. А България да се отвори към морето. Да се създаде интегрирана морска политика. За това и тази година за наша тема сме избрали „От митовете и легендите за водата до синята икономика” – да се покаже всеобхватността на морската тематика“ .

Докторант Валентина Маренова, от Бургаски свободен университет запозна присъстващите със своята тема „Синята икономика и влиянието й върху конкурентноспособността на хотелиерския продукт в България“. В изказването си тя подчерта, че крайморският туризъм, в частност хотелиерството е сред най-големите работодатели в страната. То осигурява работа на 54.4 хиляди души работа. За конкурентноспособността  лекторката бе категорична, че са определящи състоянието на базата и квалификацията на кадрите – въпреки силно субективният фактор на оценка от страна на потребителите.

Проф. д-р Милен Балтов, Бургаски свободен университет говори по темата: „Пазарен потенциал на енергетиката в синята икономика“ и з класическите и съвременни форми на икономически действия край и в морето като туризъм, риболов и енергия, добивана от ВЕИ, аквакултури и т.н.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Екипажът на задържания панамски кораб ще си търси заплатите чрез съд
УМБАЛ Бургас отчита ръст на пациентите през 2018 г.
Тракийци искат повече пари за субсидия, комисия ги поряза
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.