Регион
Раздават пакети с храна на 12 000 нуждаещи се в Бургаско
TразмерT

Ина ПЕТРОВА

Индивидуални пакети с хранителни продукти от Европейския съюз ще получат 11 997 нуждаещи се лица и семейства от Бургаска област, съобщиха от Регионалната дирекция за социално подпомагане. Кампанията е ежегодна и ще започне след коледните и новогодишните празници. Началото е обявено за 7 януари.

Раздаването ще върви поетапно и ще се извършва от служители и доброволци на Българския червен кръст в специални раздавателни пунктове. За да получи торбата с продукти правоимащото лице ще трябва да представи документ за самоличност. Срещу него ще му бъдат дадени 16 вида хранителни продукти, които тази година са включени в пакета. В него влизат спагети – 1,5 кг; говеждо в собствен сос - 0,300 кг; леща – 3 кг; захар – 3 кг; гювеч – 1,6 кг; зелен фасул – 2,4 кг; лютеница – 0,500 кг; грах – 1,6 кг; домати стерилизирани – 1,6 кг; говежди кюфтета в бял сос – 0,600 кг; риба херинга – 0,170 кг; пиле фрикасе – 0,300 кг; зрял боб – 2 кг; конфитюр – 0,500 кг; ориз – 2 кг; олио – 3 л. Подгответе се предварително, защото общото тегло на пакета е 24 кг, предупреждават социалните.

В подпомагането са включени лица и семейства, получили целева помощ за отопление (2016 г.– 2017 г.), майки (осиновителки) с месечни помощи за отглеждане на дете до навършване на една година (месец юни 2018 година), лица и семейства с еднократна помощ за ученици в първи клас (за учебната 2017/2018), хора с трайни увреждания, с определено право на чужда помощ, които имат ниски лични доходи и получават месечна добавка за социална интеграция (месец юни 2018 г.), лица и семейства с месечни помощи за отглеждане на дете с трайно увреждане (месец юни 2018 година), както и хора с еднократни или месечни помощи, предназначени за превенция, реинтеграция и отглеждане на дете при близки и роднини и в приемни семейства за периода 01.01.2018 - 30.06.2018 г. Още една категория лица и семейства е с право на хранителните пакети - това са домакинства, инцидентно пострадали от бедствия и аварии при форсмажорни обстоятелства, подпомогнати с еднократна помощ, въз основа на установеното индивидуално ниво на материално лишение за периода 01.01.2018 г.-30.06.2018 г., съобщават още социалните служители.

Подробният график за поетапното раздаване на продукти по програмата е публикуван на интернет-страниците на БЧК и на АСП. Кампанията е организирана така, че хората да могат да ги получат в най-близкия до тях пункт на партньорската организация БЧК. Подробна информация, включително и за включените в списъците лица от основната целева група, може да бъде получена от отговорните служители във всяка териториална структура на Агенцията за социално подпомагане, както и в офисите на партньорската организация БЧК.

От там поясняват още, че съдържанието на пакетите се определя въз основа на масовата употреба на храните от домакинствата и след препоръки от Министерството на здравеопазването. Закупуването на храните се извършва със средствата от безвъзмездната финансова помощ, след обществени поръчки.

Раздаването на пакетите за Област Бургас ще продължи до 28 февруари 2019 г. По програмата се осигурява и топъл обяд, като тази услуга се предоставя по проекти на общините целогодишно.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
По-нисък резултат от матурата по български тази година
ООН: Българите стават 2 милиона до края на века
Обявиха 29 юни за Ден на безопасността на движението по пътищата
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.