Крими
Районен съд – Бургас остави Румен Янакиев в ареста
TразмерT

Георги РУСИНОВ

 

Обвиненият като извършител на палежа срещу фоторепортера ни – Румен Янакиев отрече да е запалил автомобилната гума във входа. Инцидентът е от 14-и октомври. Тогава запалената гума одими и обгази целия вход. Хората останаха без ток и заради изгорялото електрическо табло, а възрастна жена бе приета в болница.

Янакиев бе издирван два дни от полицията преди да бъде задържан. В залата обаче той заяви, че това не било вярно. През това време бил при приятелката си и разбрал, че го издирват от медийни публикации. Тогава отишъл и се предал. При приятелката си бил и по време на палежа. Според Янакиев имало видеозаписи от камери, които щели да докажат, че обвиненията срещу него са фарс на полицията, както той ги нарече.

„Бил съм казал на Кольо Клошаря, че съм запалил апартамента“, измъмри той.

33-годишният мъж работи като помощник-готвач в заведението, което стана причина за първата разпра между Петър Биберов и Борислав Пенков. Освен това той работи и на втора работа като охрана в бургаска дискотека.

В съда той пристигна с високо вдигната глава и с лека усмивка.

По време на заседанието прокурор Таня Шулева поиска постоянен арест за Янакиев. Тя се аргументира с фактите, че по делото има достатъчно доказателства, за да се направи обосновано предположение, че именно той е извършител на престъплението, за което го грози от 1 до 8 години затвор, ако бъде признат за виновен. По смисъла на закона то се води тежко умишлено престъпление. Държавният обвинител заяви и че обвиняемият е многократно осъждан – за кражби, а миналата година лежал ефективно 7 месеца в затвора за шофиране без книжка. Преди това получил глоба за същото нарушение, но според  Шулева факта, че се е стигнало до затвор говори, че Янакиев не е получил необходимото дисциплиниране. Тя прецени, че има реална опасност той да се укрие или извърши друго престъпление при по-лека мярка за неотклонение. Стана ясно и че Янакиев и Петър Биберов, който е привлечен като обвиняем за подбудителство са разследвани от Специализираната прокуратура за участие в организирана престъпна група, занимаваща се с палежи.

Служебният защитник на Янакиев – Тодор Дойнов определи изложеното от Прокуратурата като невярно. Според него не било във връзка с делото обсъждането на предишните престъпления на клиента му, за част от които е и реабилитиран. Той също потвърди, че по време на палежа клиентът му е бил при приятелката си, с която живее на семейни начала и има дете. Така и не стана ясно обаче къде точно, тъй като Янакиев заяви, че живее в „Меден рудник“, но има и адрес в „Зорница“. Доказателствата от анонимните свидетели пък били неточни. Юристът сметна, че тъй като клиентът му работи и има дете, то най-подходящата мярка за неотклонение би била подписка.

Самият Янакиев също поиска това от съда. В последните си думи той бе категоричен, че няма нищо общо с това и не е виновен. Въпрос на време било да се докаже.

В крайна сметка съдът реши да остави Янакиев в ареста.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Крадец на гуми и джанти остава в ареста
Татко се изхарчи за гаранцията на обралия колегата си Иван
Младежи вандалстват и тарашат из Славейков, задържаха ги
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.