Айтос
Районен съд - Айтос покани абитуриенти на два реални съдебни процеса
TразмерT

Учениците присъстваха по образователната програма на съда

 

Дванадесетокласниците от СУ „Христо Ботев" и тази седмица бяха в съдебната зала на Районен съд - Айтос за поредна среща със съдия Николай Гемеджиев по Образователна програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“. Този път гимназистите бяха изненадани с две съдебни дела, които наблюдаваха на живо, огромната част от тях - за първи път в живота си.

Особено интересно за учениците беше съдебно дело, пример за толерантен развод поради разстройство на брака. В залата се явиха двама съвсем млади съпрузи с общ адвокат и с доброволно подписано споразумение, в което декларират „сериозно и непоклатимо" желание за разтрогване на гражданския брак. Младите лично потвърдиха и пред съдия Гемеджиев твърдото си намерение да се разведат. В края на процедурата стана ясно, че съдебното решение ще бъде издадено на 29 ноември т.г., след което двамата ще бъдат освободени от съпружеските си задължения.

Впечатлени от добрия тон и взаимното уважение на съпрузите, зрелостниците засипаха съдия Гемеджиев с въпроси, свързани с различни ситуации при бракоразводните дела. Съдията разказа интересни казуси от практиката си, което предизвика нова вълна от въпроси, свързани с изслушването на деца на развеждащите се родители, с видовете причини за искане на развод, за разводите по вина на един от съпрузите. Абитуриентите научиха още, че при не толкова толерантни взаимоотношения, съдът следва да установи причините за настъпването на дълбокото и непоправимо разстройство на брака, породено от брачни нарушения на единия или двамата съпрузи.

Хипотезата на съдия Николай Гемеджиев по другото дело, което гимназистите наблюдаваха на живо в съдебната зала - за разделяне на имот, беше, че процедурата вероятно ще се проточи около две години. И се аргументира с факта, че има заведено дело в Апелативен съд - Бургас, което означава, че делото в Районен съд - Айтос не може да приключи. „Решението на Апелативния съд - Бургас пък подлежи на обжалване пред ВАС, в който делата от сега се насрочват за 2019 г.", каза още районният магистрат.

Опитът на съдия Гемеджиев и липсата на правни знания у учениците не попречиха на интересния диалог между двете страни, който преля в темата „Трафик на хора", планирана в Образователнта програма на Районен съд - Айтос. Учениците научиха, че българските жертви на трафик обикновено са хора от райони с висока безработица и бедност, а най-уязвими са млади жени, непълнолетни момичета, деца без родители, мъже и жени в активна възраст с цел трудова експлоатация. И че трафикът на хора е криминализиран в Наказателния кодекс на България и включва транспортирането, прехвърлянето, укриването или приемането на хора, независимо от изразената от тях

воля в пределите на страната или извън нея. Наказанията са до 15 години лишаване от свобода и глоба до 20 000 лв. „За жертвите, трафикът на хора винаги е съпътстван от насилие, контрол, принуда и фалшиви обещания. За по-голямата част от обществото този проблем звучи нереално или далечно, но истината е, че това е една от най-големите опасности в България", каза съдия Гемеджиев. Той приведе конкретни примери и отговори на много въпроси на учениците, свързани с това престъпление.

Образователната програма на Районен съд - Айтос е в пълен ход. Учениците споделиха, че очакват с нетърпение всяка нова среща с магистратите, и най-вече вписания в графика на РС - Айтос симулативен процес, за да влязат в роли и да усетят отблизо духа на съдебната институция.

НП

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Учениците от Айтос имаха писателски часове
300 фиданки бяха залесени в парк "Славеева река"
ВиК подменя старите тръби на „Станционна" и „Васил Левски" в Айтос
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.