Спорт
Радостин Кишишев: Бургас задължително трябва да има градски стадион, нов е глупост
TразмерT

„Имам мисия в „Черноморец“ и тя е да вкарам отбора в професионалния футбол“, заяви наставникът на „акулите“

 

Интервю на Георги РУСИНОВ

 

 

- Г-н Кишишев, в последния мач се наложихте над „Борислав“ (Първомай) въпреки спорни съдийски решения. Как оценявате като цяло съдийството в първенството?

- Мога да кажа, че до момента всички спечелени точки са благодарение изцяло на момчетата. Нямаме никаква помощ от съдиите, а то не би трябвало и да имаме. Знаете все пак, че когато съдиите идват при домакински мачове, винаги дават едно рамо на домакините. Не се оплакваме. По-важно е, че всичко, което печелим, го печелим истински.

- Към момента изглежда, че „Созопол“, „Загорец“ и „Марица“ ще са основните Ви претенденти за влизане във Втора лига.

- Да, това са отборите, които се очертават, плюс нас, да бъдат водещите четири в лигата. Въпросът е, че това е един маратон, който ние трябва да спечелим. Всеки има амбиция да печели всеки мач, така че това е положението. Всеки си е направил отбора, за да спечели състезанието в дългосрочен вариант.

- Вие лично смятате ли, че отборът на „Черноморец“ може да издържи дългия сезон, който предстои с отбора, който има?

- Естествено, че може. Още повече, че на полусезона ще имаме възможност да картотекираме други футболисти.

- В тази връзка, къде в плановете Ви попадат юношите? „Черноморец“ по традиция има силна школа. Ще ги въвеждате ли постепенно в първия отбор?

- В момента в първия отбор тренират двама юноши набор 2002-а. Отделно имаме юноша на „Черноморец“, Виктор Янев, който отсъстваше една-две години в други клубове и сега пак е при нас. Още други двама или трима тренират с мъжете всеки ден. Така че мога да кажа, че се дава шанс не по-различно от другите клубове. Дават се шансове на най-добрите. Ако погледнем водещите отбори – „Лудогорец“, „Ботев“, ЦСКА, „Левски“, то там ще видим бургаски момчета и то не едно или две. Ние по някакъв начин сме ги изпуснали, но да не забравяме, че ние почнахме от нулата и е нормално децата да търсят по-добра реализация.

- Какво е в момента състоянието на отбора? Новото ръководство дава много заявки, че ще успее да се справи финансово.

- Ами трудно е. Естествено, че ще е трудно. Все пак ние се заехме с нелеката задача да поддържаме стадион „Черноморец“, който не е малък като площ. Опитваме се да вземем качествени футболисти, които не са евтини. Много е трудно. Ако кажа, че финансово сме без проблеми, ще излъжа. Не ни достигат парите със сигурност, защото просто обемът на работа в клуба е много голям. Ако имахме само една гарнитура юноши, един мъжки отбор и един футболен терен, нещата щяха да бъдат коренно различни. Но ние имаме седем-осем треньори в школата. Имаме още един плюс три терена да поддържаме. Имаме сметки - ток, вода, осигуровки. Така че може да се каже, че издръжката въобще не е малка.

- Споменавайки бургаските стадиони, проблемът с тях е налице. Вашият съперник „Нефтохимик“ дори домакинства в Созопол по тази причина. Какво според Вас е решението – нов стадион, или общината да се опита да придобие сегашните?

- За мен е абсурд нов стадион. Това за мен е кражба на пари при положение, че има два, независимо от факта, че части от единия и части от другия са станали частна собственост. Общината, както им ги е дала, така трябва и да си ги вземе. Според мен тя трябва да направи всичко необходимо по силите си да запази поне единия стадион. Един е достатъчен. Поне единият да е общински. Мисля, че има финансовата възможност единият да се запази от община Бургас.

- В тази връзка, предполагам, и от „Черноморец“, и от „Нефтохимик“ сте обединени в това искане?

- Естествено, че сме обединени. Спокойно може да се вземе единият стадион и да се направи градски. Сега, дали ще е „Лазур“, или „Черноморец“, няма значение. Мисля все пак, че „Черноморец“ е по-удачният вариант, защото има по-голяма база, където двата клуба ще можем да се съвместяваме.

- Лично за Вас какви са амбициите Ви в дългосрочен план? Показвате се като добър треньор, можем ли да очакваме да поемете някои от по-големите клубове в страната?

- Засега имам мисия в Бургас. А за това какво ще става в бъдеще, не мисля. Може и да не я практикувам треньорската професия. Нищо не се знае. Засега мисията ми обаче е една – да вкараме „Черноморец“ в професионалния футбол. От там нататък всичко зависи от финансови параметри, бази и така нататък.

- Няма как с Вас да не засегнем темата Англия. Преди дни националите ни играха с албионците и загубиха с 4:0. Вие като дългогодишен играч във Висшата лига как оценявате представянето ни?

- Аз лично двубоя не можах да го гледам, защото имахме мач преди това и пътувахме. Но и без да съм го гледал, мога да кажа, че Англия с лекота са вкарали четири гола. Видях ги после головете. Много глупости се направиха за тези голове. Но дори и да не бяха те, Англия пак щяха да си вкарат гол. Това е ясно. Въпросът е какви футболисти играят в националния ни? Единият е в трета дивизия на Германия, другият изгонен от треньора си и не играе, третият от шест месеца не играе. Това са ни футболистите и това е пагубното. Нямаме стабилни играчи, които да играят регулярно в чужди отбори.

- Допринася ли прекалено многото купуване на чужденци в професионалния футбол, за това българските кадри постепенно да изчезват?

- Ами да. Аз не смятам, че шампионатът е вдигнал нивото с купуването на всичките тези чужденци през годините. Това, че има проблясък при десетина от общо сто, сигурно е нищо. Естествено, че все някъде ще уцелим. Всичко останало е тъжна работа. Не може с футболисти от такова ниво да вдигаш нивото на първенството.

- По темата с чужденците. Имат ли място те в националния отбор?

- Аз съм против чужденците в националния. Но то, виждате, цялото ни първенство е пълно с тях и щеш не щеш, няма как да не вземеш някой. От „Б“ група пък абсурд да вземеш национал, защото там нивото е още по-ниско, а те там играят повечето българи.

- За финал. Кой ще е шампион във Висшата лига на Англия тази година?

- Ами следя, да, и смятам, че ще е новият стар шампион – „Манчестър Сити“. Смятам, че „Ливърпул“ ще се разминат за пореден път.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Връщат Бургас в Обиколката на България
Бургаски колоездачи събират пари за нова протеза на свой приятел
Нафтата отстъпи като домакин на Монтана
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.