Бургас
Работодатели и директори на професионални гимназии дискутират как да привлекат ученици
TразмерT

Работна среща с работодателски организации, работодатели на малки и средни предприятия, институции, имащи отношения към професионалното образование и обучение по повод планиране на държавния план-прием в VIII клас за учебната 2020/2021 година, се проведе в залата на Областна администрация.

Инж. Виолета Илиева, началник на Регионалното управление на образованието, подчерта във встъпителните думи, че в последните три години има открити три нови училища, което е доказателство, че образованието е сред приоритетните политики в нашия регион.

До 12 декември директорите на професионалните гимназии трябва да предоставят исканията си за нови професии и специалности за експертна оценка.

Традиционно се подчерта на срещата, че липсват средните кадри, които работодателите търсят. Или ако ги има, то те не са с нужните умения и компетентности.

От страна на общинския превозвач „Бургасбус“, неговият заместник-управител Любомир Атанасов подчерта, че е създадена тясна комуникация с Професионалната гимназия по автотранспорт. А данните, че няма достатъчно шофьори и вероятното обяснение на това, че няма желаещи да се обучават в това направление, директорката на Автото Ирина Пенкова, опроверга с факта, че паралелките са запълнени. А на особено голям интерес се радва и новата специалност „Електрически превозни средства/ хибриди“, която обучава в професията специалисти в транспортни предприятия и фирми, производствени и експлоатационни звена в сферата на електрическата мобилност – електромобили и хибриди.

Що се отнася до това, че липсват млади хора, които да работят в областта на спедицията и логистиката, Пенкова допълни, че при тях се обучават и такива кадри, но първият випуск още не е завършил.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Депутатите от БСП – Бургас: Трябва да знаем колко полезен обем има яз. „Камчия“
За 7 дни: 820 водачи хвърчат по бургаските улици с превишена скорост
Боклукът на бургаско пристанище не е радиоактивен или токсичен
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.