Бургас
Психология, медицина, мениджмънт в туризма са най-желани от бургаските кандидат-студенти
TразмерT

Великобритания държи лидерска позиция за обучение в чужбина, въпреки Брекзит

 

 

На 1 октомври (вторник) представители на престижни европейски университети пристигат в Бургас. По време на изложение „Европейско образование за успешна кариера“ от 11:00 до 17:00 часа в Гранд хотел и спа „Приморец“ бъдещите кандидат-студенти ще могат да направят своя информиран избор

за образованието си в чужбина.

За изложението и за нагласите на българските младежи, разговаряме с Красимира Димитрова, старши консултант в консултантска агенция „ЕДЛАНТА“.

 

- Госпожо Димитрова, на базата на вашия опит, какви са тенденциите, които наблюдавате от последната кандидатстудентска кампания?

- Категорично мога да кажа, че отличниците на випуските масово се ориентират към висше образование в чужбина. По отношение на избора на специалностите има засилен интерес към тези в сферата на компютърните и инженерните науки, както и свързаните с изкуство. Въпреки неяснотите около Брекзит се запазва лидерската позиция на Великобритания. Следва я Холандия, където забелязваме около 35% увеличение на кандидатурите. Отчитаме и 30% повишаване на интереса към Германия и Австрия, като това показва и ранно планиране от страна на кандидатите, които избират да учат на немски език.

 

- Има ли засилен интерес сред абитуриентите в Бургас и региона към продължаване на образованието им в чужбина и по-конкретно в кои страни?

- И тук традиционно голям е интересът към Великобритания. Това е държавата, утвърдила се сред най-добрите в сферата на образованието и науката. Великобритания е желаната дестинация за кандидати, които искат да се обучават в сферата на изкуствата, криминологията, инженерните специалности, фармацията и психологията. За Бургас отчетохме увеличение за миналата година с 30%. Засилва се и интересът  към Холандия, която е първата държава в Европа (извън Великобритания и Ирландия), която въвежда програми на английски език във висшето образование. В момента студентите могат да избират измежду повече от 2000 програми изцяло на английски език. 

Как си обяснявате повишения интерес към Германия и Австрия?

- По наши данни за последните пет години средно 2000 български студенти се записват в университети в Германия. Броят им ежегодно расте. С безплатното си образование Германия и Австрия определено привличат голям брой български студенти. В повечето университети те могат сами да определят фокуса на програмата си чрез избор на модули, които представляват интерес за тях. Не на последно място и не само в Австрия и Германия, но и в останалите европейски университети, студентите имат възможност да трупат опит с различни стажове и практики още по време на следването си. А това е изключително важно!

- Какви са най-популярните специалности в Германия и Австрия? Само на немски език ли се изучават?

- През тази година прави впечатление фактът, че българските зрелостници не се страхуват да кандидатстват за специалности, които имат труден прием и сложен процес на обучение. „ЕДЛАНТА“ има приети кандидати за специалностите „Авиационно инженерство“ и „Строително инженерство“ в топ университети като Техническия университет в Мюнхен, KIT Karlsruhe, Университет Щутгарт. Огромен остава интересът към специалностите „Медицина“ и „Право“. За тези специалности кандидатите ни са приети  в престижните ЛМУ Мюнхен, „Хумболд“ - Берлин, Университет „Фрайбург“. Сред българските кандидат-бакалаври и кандидат-магистри от Бургас и областта най-популярните специалности са психология, медицина, мениджмънт в туризма, архитектура, биотехнологии и компютърни науки.

- Какво препоръчвате на учениците и техните родители, когато избират университет? Кои са тайните на успешния избор?

 

- Очертава се като тенденция бъдещите кандидат-студенти, както и техните родители, да искат все по-рано да се информират и ориентират. Ние предлагаме и кариерно консултиране за тези, които не могат сами да определят какво точно биха искали да учат. Ученици и родители могат безплатно да посетят и нашите изложения за образование в чужбина „Европейско образование за успешна кариера“. Тази есен изложението се провежда в София на 28 септември  в хотел „Хилтън“, Пловдив – на 29 септември в хотел „Империал“, а в Бургас – на 1 октомври в гранд хотел и спа „Приморец“. На него посетителите ще имат възможност да се срещнат с представители на престижни университети от чужбина и лично да зададат въпросите си относно изискванията и условията за прием, както и за предлаганите програми. Всеки може да се регистрира за участие - предварително на www.edlanta.com  или на място в деня на събитието.

 

 

 

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Полицията издирва този мъж, виждали ли сте го?
Строителната гимназия избра тазгодишните Баш майстори
За винетките: Бургаските села чакат глашатаи
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.