Регион
Псевдоеколози скачат срещу ловците
TразмерT

Последният сблъсък на ловци с граждани е от предходните почивни дни.  Той обаче не е единствен.

Случайно преминаващи мъж и жена през ловно-стопанския район „Банево“, подават сигнал на 112, че ловци са ранили скитащо куче. Съответно при разпознаването жената посочва един от ловците, като човека, който е стрелял. Полицаи отиват в дома му – прибират ловното му оръжие, притесняват него и семейството му. Ловецът вдига кръвно, болен е. Според колегите му – той не е стрелял.

„Този случай няма да го оставим така. Сигурен съм, че от полицията ще върнат оръжието на колегата, но той вече има пропуснати ползи. На това отгоре и притесненията са му дошли в повече  и сега не се чувства добре.

Нека гражданите да знаят в Правилник за прилагане на Закона за лова и опазване на дивеча в раздел 2 – „Опазване на дивеча“, чл. 73, ал. 3, е записано: „Унищожаването на подивели и скитащи кучета и котки в ловно-стопански райони се извършва като отстрел във всички дни на седмицата“, категоричен е Каравасилев.

Хората от управата на ловно-рибарското дружество не скриват раздразнението си от факта, че обществото, скривайки се зад някакви псевдоекологични идеи пречи на ловците да си вършат работата.

 

Дивата свиня, чакал, лисица - нямат естествен враг

 

„Аз предлагам на всички онези, които ни прикачат нелицеприятни етикети, или пък саботират лова ни, да се замислят: какво би станало ако  само за 2 години се оставят на естествения прираст дивата свиня, чакалът, лисицата, вълкът. Ей така, просто да се размножават. Нека само да кажа, че те нямат естествен враг, освен човека“, дава пример Каравасилев. Към това Христо Тодоров добавя, че скитащите кучета пък в рамките само на пет минути могат да унищожат едно люпило на гнездящи птици, малки диви зайци, сърнета, а когато се съберат и в глутница - те стават опасни и за хората. „Чрез изпражненията си скитащите кучета разнасят и болести. Дивите зайци заболяват от борцелоза и туларемия“, заключава той. Така дивечът става негоден за консумация.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Ветровито и студено през новата седмица
Коледни бонуси ще има в 70% от българските фирми
Рекорден ръст на чуждите туристи това лято
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.