Бизнес
Проверяват лекарства заради съмнение за примеси
TразмерT

Ина ПЕТРОВА

Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) започва проверка на лекарствени продукти, съдържащи ранитидин, съобщиха от здравното министерство. Причината е съмнение за възможен примес на нитрозамини в активните вещества, от които са произведени. Съмнението идва от предоставени данни на частни лаборатории извън територията на Европейския съюз.

         Нитрозамините са химични съединения, които се получават при взаимодействието на нитрити с вторични амини. Образуването им става при определени условия – висока киселинност на средата (като тази в стомаха), високи температури (като при пържене) и др.

         В свое съобщение ЕМА изрично подчертава, че няма препоръка за прекратяване на употребата на лекарствени продукти, които съдържат ранитидин. Пациентите, които ги употребяват, могат да потърсят съвет по всички безпокоящи ги въпроси от техния лекар или фармацевт. Пациентите трябва също да имат предвид, че съществуват много други лекарствени продукти, които се използват за лечение на същите страдания като ранитидин, включително по-нови поколения лекарствени продукти, посочват от Здравното министерство. Трябва да се има предвид също, че потреблението на ранитидин вече десетки години е без данни за вредно въздействие.

         Понастоящем предстои Комитетът за оценка на лекарствените продукти в хуманната медицина към ЕМА да оцени цялата налична научна информация относно присъствието на нитрозамини в лекарствените продукти, която да  предостави на националните лекарствени агенции. Ще бъде изработено също ръководство за притежателите на разрешения за употреба за избягване на присъствието на примеси от нитрозамини в хода на производството на тези  продукти. 

 

 

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Прибраха опасен колбас от пазара
Култовата кръчма „Бургаски вечери“ дължи около 60 бона на „БКС“
Чужденците обичат лукса на 4 и 5-звездни хотели
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.