Крими
Прокуратурата хвърли светлина около морски скандал с Либия
TразмерT

Георги РУСИНОВ

 

Окръжна прокуратура – Бургас днес образува досъдебно производство заради скандал с откраднат либийски кораб. В центъра на сагата е частният съдебен изпълнител Тотко Колев. Окръжният прокурор Георги Чинев свика брифинг, на който запозна журналисти с повече информация по производството.

Българско дружество е имало вземане за близо 10 милиона лева спрямо либисйко дружество, собственост на Либия. Върху либийският кораб BADR е имало наложена мярка за възбрана. На 6-и февруари 2018-а обаче е имало наложено спиране на изпълнителното производство. Тук Чинев поясни, че това по закон подлежи на незабавно изпълнение. Частният съдебен изпълнител обаче е продължил действията по описване на кораба и е наложил постановление за възлагане на 30-и август 2018-а. Чинев коментира, че на този етап е налице обосновано предположение за авторството на престъплението от страна на Колев и ако има достатъчно доказателства, то той ще бъде привлечен като обвиняем.

Чинев заяви, че се води и международно разследване за издадената морска ипотека на кораба, подписана от гръцки нотариус, за която либийската страна твърди, че не е истинска.

Окръжният прокурор отказа да изпада в повече подробности, но заяви, че в хода на разследването ще бъдат обхванати и други длъжностни лица, което вероятно означава, че ще има повдигнати и други обвинения в аферата. Запознати по казуса коментират, че това ще са хора то Морска администрация и Гранична полиция.

Чинев завърши с това, че първоначалният сигнал е до Районна прокуратура – Бургас и е касаел сменен екипаж, статут и флаг на кораба.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Хванаха пиян врачански шофьор в Средец
Дете от Германия в болница след инцидент с триколка в Слънчев бряг
Неизправен бойлер предизвика пожар в Бургас
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.