Бургас
Прокарват бърз коридор от „Славейков“ до „Булаир“
TразмерT

Георги РУСИНОВ

 

Срещу малко над 6 милиона лева без ДДС Община Бургас ще надгради бързата автобусна линия в града. За целта ще бъде изграден нов бърз коридор от булевард „Проф. Яким Якимов“ през булевард „Стефан Стамболов" и булевард „Демокрация“, до улица „Булаир“. Финансирането ще е по схемата Приоритетна ос 1 „Устойчиво и интегрирано градско развитие“ чрез ОП 2014-2020 и „Интегриран модел за управление на градската мобилност“ – етап 1. Освен бързия коридор ще бъдат изградени и интелигентни системи за управление на трафика.

Според възложителя на обществената поръчка, Община Бургас, по този начин ще се постигне по-бързо придвижване в рамките на града и извън него чрез подобряване достъпа и качеството на транспорта и съкращаване на времето в път. Хората ще имат и повече възможности за градски и междуградски пътувания. Ще се облекчи и възможността за паркиране в района и основните части на града, което е продиктувано и от нарастващия брой автомобили.

Чрез бързия коридор автобусите от градските линии ще преминават с предимство по трасето. Освен това проектът предвижда подобряване на достъпността на хората с увреждания, както и обезопасени пешеходни пътеки. В рамките на изпълнение десетки части от улиците ще претърпят промени, включително и при уредбата на движението и светофарите. Ще бъдат изградени и нови спирки, подобрени бордюри, места за паркиране и други, което говори за мащабността на проекта. Между улиците „Батак“ и „Калофер“ ще бъде изграден крайуличен паркинг. На първата ще има и пешеходен светофар.

До момента две фирми са подали оферти за участие. Това са софийската „Инфра експерт“ АД и шуменската „Автомагистрали - Черно море“ АД. Втората е заявила, че ще работи с подизпълнител. Това е „Ий Кей Джей България Кънсълтинг Енджиниърс“ ЕООД. Днес от 10:30 часа в залата на Община Бургас ще бъдат отворени офертите им. Цялостното изпълнение на проекта трябва да бъде завършено в срок от 540 дни.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Възстановяват легендарните минерални бани във Ветрен
Зелена светлина за ремонта на бившия дом на НХК
Подлезът в Меден рудник няма да бъде ремонтиран засега
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.