Поморие
Продължава имунизацията срещу хепатит „А“ в Каблешково
TразмерT

Ина ПЕТРОВА

 Обстановката в Каблешково, където бе регистриран бум на болни от хепатит „А“, постепенно се успокоява. Новите болни са едва двама за последните две седмици, но в същото време продължава масовата имунизация на контактни лица, съобщи д-р Величка Григорова - шеф на Дирекция „Надзор на заразните болести“ в Регионалната здравна инспекция в Бургас. Финансирането за закупуването на ваксините е поела Община Поморие.

         До момента общият брой болни в градчето е 24-ма души. „От тях всички са деца и подрастващи, с изключение на четирима над 18 години“, информира д-р Григорова. Продължават и другите мерки, свързани с ограничаване разпространението на заболяването. Процес на дезинфекция са минали всички къщи, където има болни, както и обществени сгради в градчето, като читалището, училището, детската градина, фитнес клуба. Последните към момента продължават да работят.

         В началото местните жители се съмняваха, че заразата идва от питейната вода. От РЗИ отново подчертават, че пътят на предаване на инфекцията в Каблешково е контактно-битов, а не чрез водата. В същото време в бюлетина на инспекцията се казва, че при проби, взети от водата в чешмата при автогарата са установени завишени количества колиформи. Вирусният хепатит „А“ е остро инфекциозно заболяване, известно още като „болест на мръсните ръце“. Характеризира се с увреждане на черния дроб и поява на жълтеница. Източник на заразата е болният човек. Основни пътища за предаване на инфекцията са хранителният и контактно-битовият. Най-характерните симптоми са отпадналост, лесна уморяемост, сънливост, гадене, болки в дясното подребрие, температура до 38ºС, раздразнителност. След 2 до 5 дни се появява пожълтяване на склерите на очите, лигавиците и кожата. Заболяването може да протече с поява на жълтеница или без жълтеница.

         „Надяваме се с предприетите мерки, обстановката да е вече овладяна. Но дори и да се прекъсне предаването на заразата, трябва да се има предвид, че заради дългия инкубационен период на заболяването, който достига до 45-50 дни, са възможни още случаи“, казват от РЗИ. В бюлетина за седмицата от 15 до 21 юни са регистрирани и още три случая на вирусен хепатит от други части на областта. Здравните власти отново съветват да се спазват стриктни хигиенни навици, най-вече често миене на ръцете и измиване на плодовете и зелeнчуците, които консумираме. 

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Иван Алексиев: Бюджетът ни е балансиран, обхващаме всички населени места
Започва реконструкция на три големи улици и парка в Каблешково
С над 1 милион лева: Ремонтират улици в Ахелой и Каблешково
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.