Созопол
При хубаво време: За десетина дни източват потъналия „Мопанг“
TразмерT

Георги РУСИНОВ

 

До дни ще започне източването на потъналия край Созопол американски кораб „Мопанг“. Това обяви пред „Черноморски фар“ капитан Живко Петров, директор на Изпълнителна агенция „Морска администрация“. Дейностите по източването му започнаха в края на миналото лято, но тъй като времето не позволи да продължат прекъснаха за година. Петров обясни, че въпреки това през цялото това време „Мопанг“ е бил наблюдаван, а водолази периодично са го инспектирали. Проблемите с него започнаха през август миналата година, когато от него започна да изтича мазут. Това създаде опасност от екологична катастрофа по цялото Южно Черноморие.

„Предполагам до дни ще започнем, защото има още малко остатъчна мъртва вълна от последните бури. Иначе корабът е надупчен, маркиран още от миналата година, но тази закъсня термоклинът. Обикновено това се случва в началото на август по Илинден с бурите, но тази година нямаше такива. Долу температурата на водата вече е над 20 градуса, което означава, че условията са подходящи“, обясни капитан Петров.

Припомняме, че американският кораб е потънал край Созопол през 1921 след като се натъкнал на подводна мина от Първата световна война, плавайки по маршрут Истанбул – Бургас. Тя поразила първи и втори трюм и е била фатална за целостта на плавателния съд. Той потънал изключително бързо. За щастие жертви е нямало. В момента „Мопанг” лежи на десния си борд на дълбочина между 24 и 32 метра, на 7 метра възвишение от дъното.

Остатъчното количество мазут било трудно за определяне, тъй като е примесено с вода, но капитан Петров смята, че по-малко от половината е останало.

„До 10 дни и хубаво време ще свършим с източването“, завърши той.

 

 

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Обсъждат проектобюджета на Созопол
Тихомир Янакиев: Общината ще помага с всички свои сили на футболния отбор
В Созопол чупят кръста на две, парчетата хванаха Антон и Калоян
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.