Бургас
През 2050-а: Хората ще произвеждат два пъти повече собствена енергия от атомните централи
TразмерT

Корабът на „Greenpeace“ – „Rainbow Warrior“ пристигна в Бургас с нова кампания

 

Георги РУСИНОВ

 

През 2050-а хората, произвеждащи сами енергия, ще произвеждат два пъти повече енергия от атомните централи. Това заяви Балин Балинов, координатор на „Greenpeace“ за България на пресконференция в Бургас. Корабът на природозащитниците – „Rainbow warrior“ пристигна за втори път в Бургас с нова кампания. Предната визита бе свързана с пластмасата в морето, докато сегашната кампания акцентира върху замърсяването с вредни емисии и е под наслов „Заедно за климата“.

Балинов определи вредните емисии като голям проблем и посочи, че голям процент от тях в България са от замърсяване от електроцентрали и от ползването на въглища. Пред Морска гара, където е акостирал кораба имаше снимки, които показват последиците от ползването на най-евтиния вид източник на енергия, а отдолу бе изписано на английски – „Въглищата убиват“.

„Искаме да помогнем на хората да направят този преход към възобновяваща енергия, защото виждаме, че има желание. За съжаление от другата страна обаче няма. Затова се обръщаме към политиците и енергоразпределителните дружества, за да помогнат за промяната“, обясни Балинов.

Той коментира и казуса с Белене и заяви, че нова атомна електроцентрала не е решение, а че по-скоро трябва да се разчита на алтернативните източници на енергия, като слънчевата например.

Координаторът на „Greenpeace“ похвали бургазлии, които и при тази визита на кораба са откликнали с множество доброволци за кампанията им по време на престоя им в морския град.

Ръководителят Деница Петрова обобщи по-важните акценти от програмата. В петък ще се проведе информационен ден с ученици от бургаски училища и техни връстници от школото в Бобов дол. Там „Greenpeace“ са инсталирали соларна инсталация в училището, намиращо се в град с мини и ТЕЦ. Отново в петък те ще разкрият и резултатите от предишната кампания през 2017-а, свързана с пластмасата в морето. В неделя пък ще се проведе форум, на който ще участват учени от БАН.

Десислава Микова, която също е координатор към организацията обясни, че все пак се опитват да отправят посланията си не само към хората, но и към политиците. Дори наскоро опитали да организират дискусия с тях, но нещата не се получили.

„Надяваме се в бъдеще това да стане, защото все повече хора виждат смисъл от прехода към възобновяема енергия, произвеждана от гражданите за собствена консумация. Надяваме се, че колкото повече граждани възприемат тази идея и политиците ще разберат, че тя е важна и това е бъдещето на енергията въобще“, каза тя.

Микова изрази надежда това да се случи по-бързо, защото това е и част от борбата с климатичните промени.

„Те неминуемо засягат и България. И ние сме част от това като хора използващи енергия от замърсяващи източници и също допринасяме за вредните емисии, които причиняват климатичните промени. Имаме много често наводнения в последните години“, поясни координаторът.

Според нея страната ни има отговорност към поставените цели на Парижкото споразумение и изпълнението им.

„Това не е просто цел, която някой отвън е поставил, а цел която трябва да изпълним, за да живеем по-добре. Наистина инвестицията във възобновяема енергия е скъпа, но в световен мащаб, а и в Европа само за последните няколко години цените на източниците на възобновяема енергия спадат главоломно. Тя става все по-достъпна. В много европейски държави вече има такива решения, които са приложени. Разбира се би било добре да има насърчавания за гражданите да направят такива инвестиции. Една такава мярка би била да се направят лека промяна в законодателството, която да установи понятието потребител-производител“, коментира тя.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Сериозна инвестиционна програма за Морското училище в Бургас
НФСБ представи листата си за Бургас, в нея нямало политически калинки
ТИР се обърна на пътя Ветрен-Бургас
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.