Бизнес
Пресмятат новите заплати на учителите
TразмерT

Дона МИТЕВА

В момента върви преизчисляването на учителските заплати с отпуснатото от правителството 20%-тно увеличение. Парите са налице, документите са подписани. Сметките трябва да приключат до края на януари.

След увеличението  средната брутна учителска заплата ще е близо 1300 лева, а минималната – 920 лева. Средното „чисто” възнаграждение ще е близо 1100 лева. Тези, които получават 920 лева и са току-що постъпили учители и нямат добавка за прослужено време, ще вземат около 800 лева „чисто”, направи сметката министърът на образованието Красимир Вълчев. Тази година след увеличението за първи път средната учителска заплата ще бъде над средната за страната от години, десетилетия дори, отчете той в bTV.

Сега по общини, онези, които се занимават с преизчисляването и директорите на училищата изпитват притеснение, че няма да могат да дадат навсякъде въпросните 20%. Защото има училища, където заплатата и в момента е над 1000 лева, и другаде, където тя е 800. Така въпросните проценти в единия случай са над 200 лева, а в другия – те са скромните 160. Реално тези учители, които  в момента получават големите заплати, могат и да не получат 20%, а да кажем 18 или 19%. Макар това в парично измерение да е повече от 160-те  лева на колегите им от училищата с по-ниски заплати. Нагласите са, че ще има учители, които ще си държат на техните 20%, независимо от това какви са досегашните им заплати, което макар и в редки случаи, предизвиква доза напрежение.

„Всички управляващи единодушно говорят, че 20% върху индивидуалната заплата е увеличението на учителските заплати и 10% за непедагогическия персонал. Аз се опасявам, че някъде това може и да не се случи, да бъдат дадени по 20%, а по-малко. И тогава анексът казва: разпределяш толкова, колкото имаш. Пишеш доклад и се проверява дали в действителност са разпределени всичките пари. От там нататък не се знае как ще се процедира.

Другата опасност при разпределението на средствата е, когато директорът даде на всички полагаемото и му останат пари, да не ги преразпредели допълнително, а да пренасочи средствата за други дейности, ако няма подходящ контрол“, коментира председателят на Синдиката на българските учители към КНСБ Константин Янков. Анексът в този случай е категоричен - цялото увеличение трябва да отиде единствено и само за заплати.

В Бургас СБУ ще подпише споразумение с Общината, така както е било винаги досега, защото нашата община е модел в страната, където да се каже колко са парите, отпуснати за всяко училище. „Хубаво е във всяка община да бъде подписано такова споразумение, в което да се каже от страна на общината колко са парите за всяко училище и детско заведение, които отиват за увеличение на заплатите. Това се изчислява много лесно“, казва Янков. Така ще се избегнат недоразуменията за това кой колко пари обявява за увеличението. Няма да има съмнения и интриги в учителите или пък заделени пари от директорите – такова споразумение върши добра работа, убедени са синдикалистите.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Руснаци не купуват имоти в България заради високи лихви по кредитите
БМФ Порт Бургас домакинства на европейската Федерация Fеport
В 5-звезден апартаментен хотел в Равда установиха нередности
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.