Бургас
Преподаватели от НХА запознаха бъдещите студенти с филиала в Бургас
TразмерT

Георги РУСИНОВ


Преподавателите от Националната художествена академия(НХА) проф. Георги Янков, проф. Николай Младенов, доц. Кристина Борисова и гл.ас. Ненко Атанасов запознаха ученици, сред които и дванадесетокласници от няколко бургаски училища с бъдещия филиал на академията, който ще отвори врати в Бургас. Той ще се намира в „Магазия 1“, чиято сграда е идеална именно за ателиетата на НХА, заради добрата си осветеност.
Четиримата преподаватели са от катедра „Плакат и графичен дизайн“ и запознаха по обстойно учениците с тяхната специалност. „Графичният дизайн е една обширна област, в която се включва всичко, което може да се отпечата върху нещо. Като почнем от най-малкото – пощенските марки и стигнем до билбордове“, поясни проф. Янков.

В бургаския филиал се открива първата степен на висше образование – бакалавър. Преподаватели обясниха, че трябва да минат четири години, за да могат да помислят и за магистърски степени. Плакатът проф. Янков определи като есенцията на графичния дизайн, поради факта, че има синтез на мисъл и образ. От няколко години в НХА се изучава и уеб дизайн и екранна графика. Проф. Младенов запозна присъстващите с дисциплините, които се изучават в специалността „Плакат и графичен дизайн“.

Освен нея специалност в бургаския филиал ще се изучават и: „Рекламен дизайн“, „Графика“, „Живопис“, „Мода“, „Стенопис“ и „Книга и печатна графика“. Ще стартира и магистърска програма по „Арт терапия“, за която преподавателите обясниха, че не е необходимо да имаш художествено образование, за да се запишеш в нея. За специалността „Графика“, проф. Янков уточни, че се надява филиалът да може да използва графичната база, която се намира в Морската градина.

В бъдеще ще бъде проведен конкурс, а победителите с най-високи оценки ще бъдат приети в НХА без конкурс. Подробности около него ще бъдат изяснени по-нататък.

Кандидат-студентските изпити за почти всички специалности ще са двуетапни – рисуване и нещо по специфично по дадената специалност.

Проф. Младенов заяви, че във всяка една специалност ще бъдат приемани между 8 и 11 души. Преподавателят обясни, че това е така, защото много се набляга на индивидуалната работа със всеки един студент.

Друг важен аспект, който трябва да се поясни е, че филиалът ще има общежития в Бургас и за кандидатите извън града.

И четиримата преподаватели бяха на мнение, че техните студенти се реализират изключително добре след завършването на висшето си образование. Важно уточнение бе, че по време на обучението си всеки може да учи един семестър в чужда държава, стига да покрие изискванията за знанието на езика.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Подписаха допълнително споразумение към КТД в сферата на образованието
Млади модни дизайнери искат да сбъднат мечтата на абитуриентка от Бургас
Училищата в Бургас ще минат на едносменен режим след 10 години
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.