Бургас
Предстои издаване на електронни билети за рибарите
TразмерT

Михаил КОЛЕВ


 

Предстои издаване на електронни билети за рибарите, разкри пред вестник „Черноморски фар“ доц. д-р Галин Николов, директор на ИАРА. Идеята е да се улеснят още повече любителите на риболова, поясни той. Самото издаване на документа ще може да се извършва всеки ден и по всяко време чрез приложение на телефон или компютър. Проектът вече е стартиран и е в начален етап, все още не е ясно кога ще бъде завършен.

Доц. д-р Николов коментира и сигнал до „Черноморски фар“, в който рибари от комплекс „Меден рудник“ се оплакаха, че дни преди откриването на сезона,,не са могли да си извадят талон, защото е имало срив в системата на ИАРА. Директорът на агенция заяви, че няма информация за подобен проблем, нито е бил информиран за такъв срив.

„Действително системата е такава, в която е възможно да има проблеми, но няма данни за подобен срив през изминалата седмица“, допълни той.

Някои от рибарите в най-големия бургаски комплекс не са могли да се сдобият с билет, защото в съответните магазини са спрели тази процедура, заради нови изисквания.

„Единственото ново изискване от юни 2018 година е Сдруженията, които издават билети, да вложат минимум 5% от печалбата от талоните, която генерират, в зарибяването на водоем на територията, където се намират. Това предложение беше дадено от всички любители-риболовци. Мисля, че то е правилно. В момента Сдруженията взимат 20% печалба от стойността на билета, в което няма нищо лошо, защото те подпомагат разпространението на билета, но пък не е лошо да се подпомага и рибният ресурс“, коментира доц. д-р Николов.

Той допълни, че след промяна в закона през 2012 година от ИАРА е отпаднал ангажиментът да прави мащабни зарибявания и в момента реално никой не зарибява водоемите. Поради това се налага зарибяването да идва от продажбата на билети за любителски риболов.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Сериозна инвестиционна програма за Морското училище в Бургас
НФСБ представи листата си за Бургас, в нея нямало политически калинки
ТИР се обърна на пътя Ветрен-Бургас
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.