Бизнес
Представят „Христо Колев – завинаги в туризма”
TразмерT

Книгата разказва за годините на прехода и развитието на най-големия отрасъл в страната

На 3 ноември туристическата фирма „Елиттур” ООД ще отбележи годишнина от създаването и годишнина от рождението на създателя на фирмата Христо Колев. Тогава ще бъде представена и книгата „Христо Колев-Завинаги в туризма” (ИК „Знаци”, 2019 г.), съставена от Румяна Емануилиду и написана с участието на много представители от туристическия бранш.

В книгата има и специална глава за най-големия черноморски комплекс „Слънчев бряг”, като е разгледано неговото развитие от създаването му и трудните и сложни, белязани със стачки, чести кадрови смени, източвания на държавни средства, съдебни дела, насилствено определяне на правилата и дори смърти – години на прехода.

Дългогодишният туристически деятел Христо Колев почина през 2010 година в Токуда болница в София. Той е бил началник в отделите „Мероприятия” и „Маркетинг” в Слънчев бряг, представител на Комитета по туризъм в Германия шест години, заместник-генерален директор на Слънчев бряг. През 1994 г. създава частната туроператорска фирма „Елиттур” ООД, заедно със Светла Панайотова и Боян Бъчваров. Фирмата е генерален агент за България на туроператорите Некерман и Томас Кук.

Христо Колев е считан за един от най-големите професионалисти в сферата на туризма. Той до последно казваше важни неща и даваше ценни съвети, от които управниците само можеха да се учат, ако искаха да го правят:

„Българският туризъм определено направи огромна крачка напред. Ако има грешки, те са при раздържавяването и безразборното строителство, което се отрази най-много на инфраструктурата. Не останаха зелени площи, градини, дървета, тротоари и улици. Алеите са прекалено тесни, липсват паркинги. Плажовете също са презастроени, концесионерите вдигат цените, а хората идват все още основно, заради морето и пясъка. Инфраструктурата не отговаря на темповете, с които се строи хотелската база...

Над всичко стои нуждата от национална стратегия за развитие на туризма като приоритетен отрасъл, за която държавата да създаде необходимата организация – условие, без което не може, е силната национална реклама...

Факт е, че държавата все още догонва частната инициатива и не е в състояние да отговори на нуждите й...”

Освен като голям професионалист, Христо Колев ще остане в сърцата на тези, които го познават, като голям човек, направил много благотворителни жестове.

Въпреки дългото и тежко боледуване, до последната седмица от кончината си той е активно на работното си място и провежда среща след среща.

Думите му винаги са излъчвали мъдрост и професионализъм. Ако имаше кой да се вслушва в хората като Христо Колев, ако на грешките се гледаше като на общи проблеми за преодоляване, туризмът ни щеше да бъде издигнат на много по-високо ниво, смятат колегите му в бранша.

Той констатираше още: „На западните пазари трябва да се явим обединени и с общи решения. Така, както Испания, Португалия и остров Мадейра имат целогодишен туризъм, ние също имаме уникални възможности и трябва да ги предложим в тяхната пълнота.

Ако всичко се прави с добро намерение заедно, туристическите деятели и индустрията само ще спечелят. Защото всички имаме едни и същи интереси и едни и същи проблеми за решаване.” Христо Колев (1949-2010)

Книгата „Христо Колев – Завинаги в туризма” е подкрепена от „Елиттур” ООД и „Слънчев бряг” АД. Тя ще бъде представена в Клуб „8 mamas” на ул. „Булаир” 35.

 

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
За лято 2020: Очакват ръст от 1% туристи на летище Бургас
Няма работна ръка за овцевъдството
Животновъдите отчетоха дейността си
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.